4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:36
No menu items!

Bombă în justiție: Arhiva explozivă a SIPA, declasificată și analizată de o comisie

spot_img

Ministrul justiţiei, Raluca Prună, a aruncat, miercuri, o bombă chiar la ședința de învestire a lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general al României, unde erau prezenți și șeșii de structuri din Ministerul Public, printre care șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și adjunctul său, Marius Iacob.

Raluca Prună a a precizat, miercuri, că a primit „mandat de la CSAT pentru a iniţia o hotărâre de guvern pentru a constitui o comisie pentru a inventaria arhiva Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA)”, cel care s-a ocupat, printre altele, ca serviciu secret, de protecția magistraților, funcționând exact precum Departamentul de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne. Arhiva conține dosare cu note informative mai ales despre foștii șefi de parchete, serviciul, transformat în direcție, în 2004, fiind desființat de Monica Macovei, în 2006, pe motiv că ar comite abuzuri, iar Ministerul Justiției nu are nevoie de serviciu secret.

Raluca Prună a declarat, miercuri, la ceremonia de investire a noului procuror general al României, Augustin Lazăr, că a ridicat problema arhivei Serviciului Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA) în Consiliul Superior de Apărare a Ţării. „Am prezentat în CSAT şi am primit mandatul de a inţia o hotărâre de guvern pentru a constitui o comisie pentru a inventaria arhiva SIPA şi pentru a stabili ce se va întampla cu ea. Până la sfârşitul lunii iunie vom avea o hotărâre de guvern pentru a stabili cine face parte din acestă comisie şi ce rol va avea”, a declarat Raluca Prună.

Ministrul justiţiei declara la începutul lunii aprilie că arhiva Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) se află în conservare din 2006 la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) şi că a facut o propunere în CSAT privind inventarierea acesteia şi transferul ei.

Despre SIPA presa, dar și politicieni, au semnalat că de fapt făcea dosare politice și supraveghea viața privată a magistraților, pentru a-i șantaja. În anul 2007, președintele Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea, afirma că DGPA și-a depășit atribuțiile, adunând informații compromițătoare despre magistrați, ziariști și lideri ai societății civile

Andrei Tudor