Ancheta în dosarul care vizează incendiul produs la Secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean Piatra Neamț, în care 10 pacienți au murit, se derulează cu încetinitorul. Primele audieri în acest caz au avut loc abia, vineri, 12 februarie, la trei luni de la producerea tragediei. Între timp, procurorii cer noi expertize, inclusiv privind modul în care a fost realizată instalația electrică.
Până la realizarea expertizelor însă, detaliile legate de cum au fost respectate standardele în construcții ies la iveală din audieri. Firma care a refăcut instalația electrică a spitalul a lucrat fără un proiect avizat și, mai mult, pentru Secția ATI a subcontractat lucrările.
„Firma care a refăcut instalația electrică a spitalului a lucrat fără proiect avizat iar pe Secția ATI a «subcontractat» lucrarea către o altă firmă. Se pare că, din declarațiile celor prezenți azi la audieri, inginerul de proiect pentru instalațiile de oxigen și aer comprimat, «nu-și aduce aminte» să fi avizat un asemenea proiect în 2011. Practic, lucrări făcute în spitalul Piatră Neamț, fără autorizații”, a dezvăluit avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familiile a două dintre victimele incendiului.
Într-o postare pe Facebook, avocatul a spus că incendiul devastator nu a plecat de la un injectomat (o seringă automată care difuzează medicamente sub formă de soluţii injectabile continuu, conform unor doze prestabilite) şi că nenorocirea de la Secţia ATI ar fi fost provocată şi de „incompetenţă, nepăsare, necunoaştere şi habarnism”.
„În urma discuţiilor de astăzi (10 februarie 2021 – n.red) de la Parchetul ICCJ, în legătură cu dosarul incendiului de la spitalul din Piatra Neamţ, deschis cu privire la fapte de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, trag următoarele concluzii. Detaliile din anchetă de la incendiu sunt uluitoare. Incompetenţă, nepăsare, necunoaştere şi habarnism. Toate astea au dus la moartea celor internaţi pe secţia ATI de la spitalul Piata Neamţ“, detaliază avocatul.
Acesta mai susţine că în cadrul anchetei se fac ample expertize de către echipe multidisciplinare: „Încă nu se cunosc detaliile referitoare la momentul T 0 al incendiului. Ceea ce am putut verifica în dosar, asta până când mi se vor comunica toate probele strânse, arată că în momentul de faţă se conduc ample expertize în echipe multidisciplinare, pentru elucidarea misterului pornirii incendiului. Din câte reuşesc să-mi dau seama, vă spun că nu injectomatul a fost problema. Oricum, asta rămâne să clarifice echipa de experţi. Între timp lecturez rapoartele de necropsie şi vă comunic raportul pe scurt, aşa cum v-am şi promis de la bun început, de atunci de când am intrat în acest dosar şi în limitele anchetei“.
Între timp, procurorii Parchetului General au dispus o expertiză judiciară în construcții privind modul în care au fost amenajate spațiile, au fost realizate instalațiile, tipul materialelor utilizate. În plus, expertiza ar trebui să arate și dacă au fost prevăzute, marcate și amenajate corespunzător căile de acces și evacuare la incendiu.
O altă expertiză, realizată împreună cu specialiștii de la INSEMEX, ar trebui să stabilească cu exacitate cauza incendiului, cum s-a desfășurat acesta, dacă a fost sau nu vreo explozie și în ce condiții putea fi evitată tragedia.
Cora Dumitrescu