-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:30
No menu items!

Bolile psihice de care suferă, cel mai des, românii

spot_img

Din ce în ce mai mulți români se confruntă, poate din cauza stresului, poate din alte cauze, cu anumite boli psihice, fie că sunt unele minore, fie că se ajunge la depresie severa sau anxietate, scrie România Liberă.

Din ce în ce mai mulți români se confruntă, poate din cauza stresului, poate din alte cauze, cu anumite boli psihice, fie că sunt unele minore, fie că se ajunge la depresie severa sau anxietate. Din păcate, trăim în continuare în țara în care destul de mulți oameni cataloghează drept nebună o persoană care alege să meargă la consultație la psihiatrie la un medic bun în loc să sufere în tăcere, așa cum fac cei mai mulți. Ca să ajungem să înțelegem în detaliu aceste afecțiuni și, mai ales, ca să nu-i stigmatizăm pe cei care suferă de aceste boli, trebuie să încercăm să ne informăm în amănunt.

Cum se împart bolile psihice

Psihiatrii împart bolile psihice în două mari categorii: nevroze și psihoze. Din categoria nevrozelor fac parte afecțiunile care pot fi vindecate cu tratament sau care sunt tranzitorii în timp ce din cea de-a doua categorie fac parte maladiile care nu se vindecă niciodată și pe care le putem doar ameliora, în cel mai bun caz, dacă nu, să învățăm să trăim cu ele. Nevrozele sunt afecțiuni mintale de care pacientul este conștient, au o durată care variază de la zile la câțiva ani, principala caracteristică fiind aceea că pacientul revine, după tratament, la starea anterioară instalării afecțiunii. Sunt, așadar, boli ale nervilor. Psihozele, pe de altă parte, sunt tulburări ale minții. O persoană care a ajuns să sufere de astfel de boli, un psihotic practic, pierde contactul cu realitatea și nu mai poate discerne clar între ceea ce e real și ceea ce se află în imaginația lui. Astfel, o persoană care suferă de nevroză nu pierde vreodată contactul cu ceea ce e real, spre deosebire de un psihotic, care neagă complet lumea exterioară și îți imaginează o altă dimensiune, în care predomină delirul și halucinațiile. Cei care suferă de psihoze nu mai sunt raționali și nu se mai exprimă clar în timp ce un nevrotic poate comunica cu cei din jurul lui și se exteriorizează.

Depresia

Statisticile arată că în mediul urban din România boala psihică cel mai întâlnită este depresia. La nivel rural, cea mai gravă problemă rămâne dependenţa de alcool.

Nevroza depresivă, așa cum este denumită științific, este de regulă provocată de anumite traume și probleme prin care trec oamenii la un moment dat în viață, precum decese în familie, lipsa unui loc de muncă, concedierea sau multe alte astfel de chestiuni. O persoană care este depresivă nu mai are practic bucuria de viață, dispoziția se schimbă de regulă foarte repede din bine în rău, totul devine stresant, iar rutina zilnică devine din ce în ce mai greu de dus la capăt. De regulă, depresia poate fi vindecată prin psihoterapie. Ceea ce este de reținut este că nevroza depresivă poate fi vindecată în totalitate.

Tulburările de somn

Foarte mulți români suferă de asemenea de tulburări de somn. Deși acestea sunt simptome ale mai multor boli psihice, și nu afecțiuni în adevăratul sens al cuvântului, categoria celor care au probleme în a obține un somn odihnitor este din ce în ce mai largă. Cea mai comună problemă a somnului este insomnia, respectiv atunci când o persoană nu poate adormi. Acest simptom poate fi legat de o multitudine de tulburări și condiții precum depresia, anxietatea, stresul sau chiar hipoglicemia. Potrivit medicilor, insomnia este un simptom secundar foarte întâlnit ca urmare a consumului de medicamente antidepresive, spre exemplu. O persoană care nu poate dormi așa cum trebuie este ușor iritabilă și nu se poate concentra, fiind afectate de asemenea multe dintre activitățile zilnice.

Stresul post-traumatic

Tulburarea de stres post-traumatic este o nevroză gravă, iar simptomele și durata acesteia variază în funcție de trauma prin care pacientul a trecut, fie că e vorba de participarea la război, un accident grav sau abuzuri agresive. De regulă, nevroza de stres post-traumatic se poate vindeca prin psihoterapie, dar de regulă, acest tratament este însoțit și de medicație.

Alex Militaru