0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 7:34
No menu items!

Bolile invizibile: cum să-ți dai seama dacă suferi de o afecțiune autoimună

spot_img

Bolile autoimune, adesea dificil de diagnosticat, includ afecțiuni precum encefalomielita mialgică (oboseală cronică) și fibromialgia. Aceste afecțiuni, invizibile pentru un observator obișnuit, pot avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi și adesea nu sunt diagnosticate timp de ani de zile.

Bolile invizibile nu sunt ușor de observat, ba chiar sunt greu de diagnosticat din cauza simptomelor subiective precum oboseala și durerea.

Această lipsă de vizibilitate poate duce la o rată extrem de scăzută de diagnosticare, după cum a subliniat un studiu Disability & Society din 2021, citat de Health.com. Diagnosticarea unor afecțiuni precum Lupusul poate fi un proces prelungit, care implică mai mulți medici și teste.

Incidența bolilor autoimune este mai ridicată în rândul femeilor

Afecțiuni precum oboseala cronică, boala Lyme și fibromialgia afectează în mod disproporționat femeile. Această disparitate se extinde, de asemenea, la modul în care pacienții de sex masculin și feminin sunt percepuți și tratați în mediile medicale.

Deseori, femeile care merg la doctori pentru a semnala astfel de simptome – oboseală, dureri de cap, lipsa capacității de a se concentra, stare generală de slăbiciune – sunt descurajate de aceștia să continue analizele și cercetările medicale, considerând că astfel de simptome sunt „normale” sau pacientele exagerează gravitatea lor. 

Cum recunoaștem bolile autoimune

Autocunoașterea este crucială pentru cei care suferă de boli invizibile. Nu vorbim despre obsesii sau ipohondrie, însă urmărirea constantă a schimbărilor pe care le resimțim în starea generală de sănătate este piesa fundamentală. 

Experții recomandă înregistrarea în detaliu a simptomelor și solicitarea mai multor opinii medicale, dacă este necesar. Utilizarea resurselor online de pe site-uri medicale și guvernamentale de renume poate fi, de asemenea, benefică. Comunicarea deschisă cu familia, prietenii și colegii de muncă despre propria afecțiune este esențială pentru sprijin și înțelegere.

A trăi cu o boală invizibilă implică punerea cap la cap a unui puzzle complex. Dar, cu perseverență, un diagnostic precis și sprijinul potrivit, cei afectați pot duce o viață împlinită.

Bolile autoimune nu se manifestă în același fel la toți indivizii. Dimpotrivă, ele afectează organismele în moduri unice și, în funcție de vulnerabilitățile sistemului imunitar, se poate manifesta complet diferit și asupra aceluiași individ, dar în etape diferite de evoluție. 

Cele mai răspândite simptome care indică posibilitatea unei boli autoimune sunt: 

Dureri musculare și articulare. Este posibil să aveți dureri și rigiditate, cu sau fără umflături. Acest lucru afectează majoritatea persoanelor cu lupus. Zonele comune pentru dureri musculare și umflături includ gâtul, coapsele, umerii și partea superioară a brațelor.

Oboseală prelungită sau extremă. Este posibil să vă simțiți obosit sau epuizat chiar și atunci când dormiți suficient. Oboseala poate fi, de asemenea, un semn de avertizare a unei crize de lupus.

Anemie. Oboseala ar putea fi un semn de anemie, o afecțiune care apare atunci când organismul dumneavoastră nu are globule roșii care să transporte oxigenul în tot corpul.

Probleme de memorie și lipsa concentrării. Oboseala cronică, dar și lupus-ul pot cauza astfel de simptome.

Febră. Febra este adesea cauzată de inflamație sau infecție. Medicamentele pentru lupus pot ajuta la gestionarea și prevenirea febrei.

Erupții cutanate. Puteți avea erupții cutanate pe orice parte a corpului care este expusă la soare, cum ar fi fața, brațele și mâinile. Un semn comun al lupusului este o erupție roșie, în formă de fluture, pe nas și obraji.â

Dureri în piept. Lupusul poate declanșa o inflamație în mucoasa plămânilor. Acest lucru provoacă dureri în piept atunci când respirați adânc.

Căderea părului. Petele sau chelia sunt frecvente. Căderea părului ar putea fi cauzată, de asemenea, de unele medicamente sau de o infecție.

Sensibilitate la soare sau la lumină. Majoritatea persoanelor cu boli autoimune sunt sensibile la lumină, o afecțiune numită fotosensibilitate. Expunerea la lumină poate provoca erupții cutanate, febră, oboseală sau dureri articulare la unele persoane cu lupus.

Probleme renale. Jumătate dintre persoanele cu lupus au, de asemenea, probleme renale, numite nefrită lupică.3 Simptomele includ creșterea în greutate, glezne umflate, tensiune arterială ridicată și scăderea funcției renale.

Afte în gură. Numite și ulcere bucale, aceste răni apar de obicei pe cerul gurii, dar pot apărea și în gingii, în interiorul obrajilor și pe buze. Ele pot fi nedureroase sau puteți avea durere sau gură uscată.

Coagularea sângelui. Este posibil să aveți un risc mai mare de coagulare a sângelui. Acest lucru poate provoca cheaguri de sânge în picioare sau plămâni, accident vascular cerebral, atac de cord sau avorturi spontane repetate.

Afecțiuni oculare. Este posibil să aveți ochi uscați, inflamații oculare și erupții pe pleoape.

Medicii avertizează însă că prezența acestor simptome nu este suficientă pentru diagnosticarea unei boli autoimune. Ele sunt comune și altor afecțiuni, așa că singura modalitate de a obține un diagnostic clar este efectuarea tuturor analizelor recomandate de doctori.

Cel mai des, bolile invizibile sunt diagnosticate prin eliminarea altor afecțiune, odată ce analizele confirmă că nu există cauza fizice care cauzează respectivele simptome. 

Emanuel Stan