-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:25
No menu items!

Bogdan Licu, finul unui afacerist cercetat de DNA, avizat favorabil pentru a fi adjunctul procurorului general

spot_img

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, joi, cu unanimitate de voturi, numirea lui Bogdan Licu în funcția de adjunct al procurorului general, în ciuda scandalurilor în care apare numele acestuia, fiind suspectat și de plagiat.

Întrebat în cadrul interviului cu privire la teza sa doctorat, Bogdan Licu a precizat că, în opinia sa, nu consideră că a plagiat. „În plan subiectiv consider că nu este niciun impediment, pentru că eu consider și am spus că nu am plagiat în acea teză de doctorat. Am fost întrebat de ce am cerut la începutul lunii martie renunțarea la titlul de doctor, pentru că în viața fiecăruia vine la un moment dat un moment de analiză asupra lucrurilor făcute sau nefăcute. Fiind pusă această problemă foarte intens în media asupra lucrărilor de doctorat, mi-am revăzut și eu lucrarea și vă spun că nu am plagiat. Aceasta este opinia mea, am indicat toți autorii la subsol, nu există pagină fără note de subsol”, a arătat Licu.

De asemenea, întrebat dacă s-au făcut verificări în legătură cu respectiva teză, acesta a răspuns că nu are cunoștință de vreo verificare și că își va da demisia dacă se va dovedi că a plagiat. „Nu consider că am plagiat, din punct de vedere obiectiv nu am niciun element din partea niciunei instituții. Dacă s-ar dovedi că s-a plagiat, îmi dau demisia din funcție, orice funcție – delegată, numită”, a spus Licu.

CSM va transmite, pe 30 decembrie, către Ministerul Justiției avizele pentru Bogdan Licu și Laura Oprean propuși în funcțiile de prim-adjunct, respectiv adjunct ai procurorului general.

Combaterea corupției în administrația publică locală și a infracțiunilor silvice se numără printre principalele obiective din planul managerial al lui Bogdan Licu, candidat la funcția de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Licu își mai propune sporirea eficienței în instrumentarea cauzelor care au ca obiect infracțiuni de spălare a banilor și evaziune fiscală și responsabilizarea procurorilor în vederea creșterii numărului de sesizări din oficiu, prin valorificarea informațiilor din mass-media și din alte surse.

Procurorul Bogdan Licu a fost acuzat de plagiat de jurnalista Emilia Şercan, dar nu a primit nicio decizie de la CNATDCU. El ar fi copiat mai bine de jumătate din teza sa, printre care şi de la judecătorul CSM Cristi Dănileț.

Potrivit România Curată, Bogdan Licu a fost vizat indirect de o plângere penală formulată de un general la adresa fostului conducător de doctorat Gabriel Oprea, care l-ar fi instigat la plagiat pe Bogdan Licu.

Nu este singurul scandal legat de numele viitorului prim-adjunct al procurorului general. Potrivit declaraţiilor sale de avere, Licu a împrumutat 300.000 de euro de la prietenul şi nașul lui, un om de afaceri inculpat pentru corupţie de DNA. Omul de afaceri Mircea Tudor, considerat inventatorul scannerului pentru avioane, este acuzat că ar fi pus la bătaie 1,5 milioane de euro ca să obţină contracte de securizare a frontierelor la Autoritatea Vămilor. Compania lui Mircea Tudor a încheiat, între 2010 -2011, contracte cu Vama de 79 de milioane de lei.

Potrivit România Liberă, Bogdan Licu deține un apartament de lux în cartierul Central Residential Park din centrul Capitalei. Acest apartament a fost cumpărat de firma lui Mircea Tudor, MB Telecom SRL. Ulterior, Mircea Tudor ar fi trecut apartamentul de pe firmă pe numele procurorului. De asemenea, potrivit aceleiași surse, tot patronul MB Telecom ar fi finanțat și construcția vilei de la Balotești a lui Bogdan Licu. „S-au strâns relațiile între noi până când am devenit foarte buni prieteni. După aia i-am propus să se mute lângă mine. Eu eram deja în Balotești și s-a mutat. A fost un teren de vânzare. ­I-am zis: «Bogdan, e un teren de vânzare aproape, la două case de mine». Și când și-a făcut casa în Balotești, el a vândut prin București ceva și i-au ajuns banii doar să-și cumpere teren, nu să-și facă și casă. Și i-am zis «Ok, te ajut». E cel mai bun prieten al meu. Acum suntem vecini la 3 case distanță. Ne vizităm în fiecare săptămână. Mâncăm împreună, bem împreună, vorbim despre ­femei, despre proiectele mele. Eu n-am apartament în Central Park. Bogdan a zis: «Eu vreau ­să-mi iau apartament în Central Park și nu satisfac condițiile de creditare» și am zis: «Ok, te susțin eu» și cu asta ­basta”, a explicat ­Mircea Tudor pentru România Liberă.

Mircea Tudor este urmărit penal de DNA în dosarul privind afacerea cu Autoritatea Națională a Vămilor.

Andrei Tudor