4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:01
No menu items!

Bogdan Aurescu a participat în Japonia la evenimente cu caracter academic

spot_img

 

BOGDAN AURESCU

MAE informează că secretarul de stat Bogdan Aurescu  a participat în perioada 17-19 octombrie 2012 la un șir de evenimente de factură academică, organizate de instituţii academice însemnate din Japonia.

Secretarul de stat a susținut la Universitatea Organizaţiei Naţiunilor Unite de la Tokyo o prezentare care a avut ca subiect implicarea  României în proiectul apărării antirachetă, subliniind că sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice are misiunea de a întări legătura transatlantică şi dialogul strategic între aliaţi.
“Sistemul de apărare antirachetă al NATO are perspectiva să devină una dintre cele mai importante contribuţii strategice la relaţia transatlantică, legată de securitatea colectivă. Un sistem NATO antirachetă credibil şi eficient va face ca statele NATO, dar şi, vreau să subliniez acest aspect, prietenii şi partenerii noştri să fie mai puţin vulnerabili. Făcând acelaşi raţionament şi pentru regiunea unde se află Japonia, tehnologia antirachetă este de asemenea capabilă să reprezinte o contribuţie strategică importantă la relaţia transpacifică. Pentru România şi din perspectiva NATO, apărarea antirachetă includea cea mai nouă expresie a angajamentului SUA pentru securitatea aliaţilor europeni, în acelaşi sens cu cooperarea bilaterală în acelaşi domeniu a SUA cu state cum este Japonia. Din această perspectivă, este necesar să cooperăm cu Japonia”, a precizat secretarul de stat.

Umătorul eveniment s-a desfășurat la Librăria Editurii Universităţii ONU, unde Bogdan Aurescu a participat la discuții privind volumul “Blood and Borders: The Responsibility to Protect and the Problem of the Kin-State”, publicat în 2011 de către Editura Universităţii ONU. În cadrul acestui volum se află și un capitol la care   a contribuit ca autor secretarul de stat.

De asemenea, Bogdan Aurescu a prezentat la Institutul Nipon pentru Afaceri Internaţionale experienţa României în cazul “Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România v. Ucraina)”, punctând caracterul just al hotărârii din 3 februarie 2009 a Curţii Internaţionale de Justiţie şi importanţa rezolvării divergențelor între state pe cale amiabilă, în conformitate cu dreptul internaţional. Dezbaterile ulterioare s-au axat pe interesul acordat mediilor academice nipone pentru contribuţia României în domeniul delimitărilor maritime.

Pe agenda secretarului de stat s-au regăsit întâlniri cu prof. Kenichi Ito, Preşedintele Global Forum of Japan, pe teme actuale de interes pentru România privind securitatea europeană, punctând implicarea României în regiunea extinsă a Mării Negre şi cu prof. Shinya Murase, profesor de drept internaţional la Universitatea Sophia din Tokyo, membru al Comisiei de Drept Internaţional a ONU şi al Curatorium-ului Academiei de Drept Internaţional de la Haga.
Bogdan Aurescu a avut totodată o întâlnire cu Keiji Yamamoto, viitorul Ambasador al Japoniei în România, cu care a discutat despre perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale româno-nipone.