3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024 - 18:18
No menu items!

Bode contrazice ipoteza că România ar fi fost de acord cu decuplarea de Bulgaria: „Ar fi fost incorect”

spot_img

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a contrazis, vineri, informația furnizată de europarlamentarul Rareș Bogdan potrivit căruia, Olanda ar fi cerut în Consiliul JAI decuplarea României de Bulgaria, iar cea care a blocat o eventuală decizie în acest sens ar fi fost Bulgaria care „a făcut un joc cu Austria”. 

Acest scenariu nu a existat pe masa Consiliului JAI. Pentru aderare era nevoie de unanimitate. Vă imaginați că Bulgaria ar fi susținut decuplarea de România? (…) Nu s-a pus această problemă din două motive: E nevoie de unanimitate. Și doi – am început procedurile cu Bulgaria, avem o relație foarte bună, de vecinătate, de parteneriat, de colaborare, ar fi fost incorect din partea noastră să purtăm discuţii de decuplare a celor două ţări. Austria a propus un singur lucru – amânarea deciziei”, a subliniat Bode. 

Chestionat dacă ne putem decupla de Bulgaria de acum înainte, Bode a răspuns: „Pe noua procedură de evaluare a unui stat candidat lucrurile sunt relativ mai simple. Deocamdată, niciun stat nu a fost evaluat pe noua procedură. Rămâne să vedem cu siguranţă la Consiliul de săptămâna viitoare, şi nu este pe agendă acest subiect, este subiectul migraţiei, dar inevitabil sunt convins că se va discuta şi acest subiect. Deocamdată, rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe pe ordinea de zi la Consiliul JAI din martie sau la orice alt Consiliul extraordinar.”

El a adăugat că nu a discutat cu preşedintele Iohannis, întrebat dacă ar fi dispus şeful statului să fie pus subiectul pe ordinea de zi a Consiliului European de săptămâna viitoare.

„Eu nu am discutat acest lucru. Am discutat doar cu premierul”, a explicat Lucian Bode.

Întrebat dacă România ar fi dispusă să atace Curtea de Justiţie Europeană decizia privind amânarea discutării aderării României la Schengen, ministrul a spus: „Ştiţi foarte bine că o astfel de procedură durează foarte mult. Aici, în momentul în care se vor finaliza analizele şi dacă va rezulta că există un termen rezonabil până la care putem să obţinem o decizie, ea vă va fi comunicată.”

Întrebat și el despre o posibilă decuplare a României de Bulgaria, premierul Nicolae Ciucă a declarat: „Decuplarea de Bulgaria era a doua măsură pe care trebuie să o analizăm. Este un demers pe care fiecare țară trebuie să și-l asume individual.”

Rareș Bogdan a declarat, joi, într-o intervenție la Antena 3 că în ședința Consiliului JAI  Olanda a anunțat că susține aderarea României, dar nu susține aderarea Bulgariei. Votul era pentru România și Bulgaria la pachet, astfel că Olanda a cerut decuplarea României de Bulgaria. Bulgaria și-a folosit dreptul de veto și s-a opus decuplării de România, la înțelegere cu Austria. Austria ar fi fost dispusă să voteze intrarea României în Schengen în iunie sau septembrie anul viitor, cu condiția ca restul statelor să fie de acord și dacă doar România ar fi intrat în Schengen, nu și Bulgaria.

„A fost un joc făcut de Austria cu Bulgaria”, a adăugat Rareș Bogdan.

El a mai precizat că „ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a avut un discurs exemplar, l-a privit in ochi pe ministrul de interne austriac care avea ochii goi, iar ministrul de interne bulgar râdea pentru că a reușit să oprească decuplarea României de Bulgaria”.

Raluca Dan