Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, luni, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 5% pe an, de la 5,25%, începând de marți, 2 iulie. În plus, banca centrală a decis, din nou, să coboare dobânda la care băncile se împrumută de la BNR cu un sfert de punct procentual.
Potrivit unui sondaj efectuat în interiorul Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), majoritatea specialiștilor – respectiv 54% din membrii Asociației – se așteptau la o menținere a dobânzii de politică monetară la 5,25%. Restul participanţilor la sondaj estimau o reducere a dobânzii la nivelul de 5%.
Aceștia au avut însă dreptate în privința rezervelor minime obligatorii (RMO), în condițiile în care BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor RMO aplicabile pasivelor în lei și valută ale instituțiilor de credit.
O politică monetară mai relaxată ar avea un rol important în stimularea consumului intern și a investițiilor prin relansarea împrumuturilor, estima Garanti Bank, în Raportul Macroeconomic Trimestrial corespunzător trimestrului II al acestui an.
Banca estimează o scădere în trepte a ratei dobânzii de politică monetară, de 0,75% în acest an, până la 4,5%, și de 0,5% la începutul lui 2014, până la 4%. Totuși, revenirea presiunilor de depreciere asupra leului, cum s-a întâmplat la începutul lunii iunie, ar putea determina Banca Națională a României să amâne temporar relaxarea politicii monetare, pentru a proteja moneda națională.
„Condițiile actuale de piață, cu o continuă contracție a creditului, cer o finanțare mai ieftină. Dată fiind îmbunătățirea așteptărilor asupra inflației, BNR poate da o mână de ajutor cererii interne printr-o politică monetară mai relaxată”, spunea Rozalia Pal, economist-șef al Garanti Bank.
Tot luni, BNR a decis, pentru a doua oară în acest an, scăderea ratei dobânzii aferente creditelor acordate băncilor comerciale, pe termen scurt (creditele Lombard), cu un sfert de punct procentual, respectiv la 8% pe an.
În luna mai a acestui an, BNR a redus facilitatea Lombard cu 1%, pentru a sprijini sectorul financiar-bancar în accesarea de lichidități pe termen scurt.
Cosmina Croitoru