Raportul Băncii Centrale Europene a arătat că 25 de instituții de credit europene sunt în dificultate
Banca Națională a României a transmis că subsidiarele din România ale grupurilor bancare care au fost supuse unui test de stres de Banca Centrală Europeană au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate, potrivit unui comunicat de presă.
”Mai mult, rezultatele exerciţiilor de testare la stres derulate de BNR la nivelul sistemului bancar autohton, prezentate recent în Raportul asupra stabilității financiare (având la bază un scenariu de recesiune economică severă și o depreciere puternică a monedei naţionale în următorii trei ani), evidențiază un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului, cu încadrare în limitele reglementate la nivel internaţional”, mai precizează BNR.
Banca Centrală Europeană și Autoritatea Bancară Europeană au dat duminică rezultatele testului de stres, care arată că 25 de bănci din zona euro sunt sub limite. Cele mai multe eșecuri s-au înregistrat în sistemul bancar din Italia – cu nouă instituții care nu au trecut testele, și Grecia și Cipru – cu câte trei bănci.
Evaluarea a vizat 130 de instituţii bancare din Zona Euro. Analiza, care cuprinde testul calităţii activelor şi testul rezistenţei la şocurile economice, a arătat că 25 de bănci au nevoie de capital suplimentar în valoare de 25 de miliarde de euro.
Raportul mai arată că băncile ar trebui să claseze la categoria neperformante credite de 136 de miliarde de euro, ceea ce aduce proporția neperformantelor la 18% (879 de miliarde de euro).
Pe lista băncilor din zona euro care au operațiuni în România și au picat testele de stres se regăsesc National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus Bank, Volksbanken, Veneto Banca și Bank Of Cyprus.
Băncile cu deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenționează să-l acopere. Ulterior, vor avea la dispoziție nouă luni pentru a acoperit deficitul de capital.