Banca Naţională a României a respins miercuri cererea grupului ungar OTP de autorizare a achiziţiei Băncii Româneşti de la grupul elen National Bank of Greece (NBG), decizie fără precedent la un asemenea nivel, potrivit publicației ZF.ro.
Avizul negativ al BNR pentru preluarea Băncii Româneşti frânează extinderea OTP Bank care urmărea ca prin achiziţii şi creştere organică să ajungă la o cotă de piaţă de 7-8% în România şi să urce în top 10 cele mai mari bănci din România.
În urmă cu două săptămâni şi Sandor Csanyi, preşedintele OTP Group, a declarat oficial că are o presimţire rea legată de decizia BNR.
Ungurii au bătut palma cu NBG pentru achiziţia Băncii Româneşti în vara anului trecut, însă au depus toate documentele la BNR doar în ianuarie 2018. În condiţiile în care BNR nu a aprobat preluarea, grecii de la NBG vor fi nevoiţi să caute din nou un cumpărător pentru sucursala locală.
OTP s-a luptat direct cu Banca Transilvania în această licitaţie, banca din Cluj oferind mult mai puţin pentru capitalul Băncii Româneşti. În cursa pentru Banca Românească au mai fost, pe lângă OTP şi Banca Transilvania, şi fondurile de investiţii J.C. Flowers şi Axxess Capital. Însă, toate părţile implicate au bătut palma pentru preluarea altor bănci la nivel local – Banca Transilvania pentru achiziţia Bancpost, Axxess Capital – pentru Banca Comercială Carpatica, iar J.C. Flowers a semnat cu Piraeus.
OTP a intrat pe piaţa românească la începutul anilor 2000 prin achiziţia Robank, iar după un deceniu a cumpărat şi subsidiara locală a portughezilor de la Millennium Bank.
În România, OTP avea la finalul anului trecut o cotă de piaţă în funcţie de active de 2,2%. Grupul OTP, care are o capitalizare bursieră de peste 10 miliarde de euro, este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Europa Centrală şi de Est.