-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:41
No menu items!

BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 1,75%. Presiunea asupra ROBOR se diminuează

spot_img

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a menţinut, marţi, rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi a decis ”îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară”.

În comunicatul emis după şedinţa de politică monetară, BNR a reiterat „gestionarea adecvată” a lichidităţii din sistemul bancar.

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidităţi la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitaţii repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităţilor permanente este în prezent de +/-1,25%.

Astfel, băncile cu exces de lichidităţi primesc pentru depozitele ţinute la BNR o dobândă de 0,5% pe an, iar pentru finanţarea prin intermediul facilităţii de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naţionale o dobândă de 3% pe an.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. Tot atunci au fost reduse şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Marți, Robor la trei luni, în funcţie de care fluctează dobânzile la credite, a ajuns la 1,80%, în timp ce Robor pe o zi, overnight sau la o lună au ajuns deja la nivelul de 2%. Rata crescută a Robor pe termen foarte scurt arată cererea mare de lei a băncilor şi lipsa lichidităţilor din piaţă.

Primul prag teoretic până la care putea creşte dobânda Robor (indicele aflat în componenţa dobânzilor variabile la credite) era dobânda de politică monetară, de 1,75%. Marți, indicele Robor a depăşit acest nivel. 

Potrivit ZF.ro, BNR a intervenit marți pe piaţa monetară cu o injecţie de lichiditate de 9,3 mld. lei, împrumuturi pe o săptămână care au fost luate de 13 bănci. O astfel de operaţiune nu a mai fost executată din toamna anului 2015 şi arată că BNR a încercat să găsească un instrument pentru a răspunde creşterii tensiunii de pe piaţa monetară.

Ionuț Mișa, ministrul Finanţelor, a afirmat că avansul indicelui Robor din ultimele zile este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut, iar specialiştii BNR vor găsi soluţii pentru a tempera creşterea acestui indice, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, după o întâlnire cu reprezentanţi ai BNR.

Mişa a declarat că această evoluţie arată probleme de lichiditate la nivelul pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut.

Robor a mai atins nivelul de 1,8% în 25 noiembrie 2014. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%.

Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

T.S.