7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:41
No menu items!

BNR menține dobânda cheie la 7%/an. Când este probabilă prima scădere

spot_img

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis marţi să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.

Dobânda cheie este nemodificată din luna ianuarie a anului trecut, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.
”Deciziile CA al BNR vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută +/- 1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung, sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse”, precizează instituţia.

Într-un material de analiză publicat săptămâna trecută, banca olandeză ING a prognozat că BNR nu este pregătită să reducă dobânzile și că un astfel de ciclu de reduceri ar putea începe în aprilie sau mai.

”Ne așteptăm în continuare ca Banca Națională a României să înceapă oficial ciclul de reducere a ratelor în mai 2024, deși luna aprilie pare la fel de probabilă. Avem o prognoză de lungă durată conform căreia rata cheie va ajunge la 5,50% până la sfârșitul anului și, deși ne menținem această opinie, recunoaștem, de asemenea, că riscurile pentru un ciclu de reducere ceva mai scurt au crescut în ultima vreme. Unul dintre motive este excesul de lichiditate de pe piața interbancară, care a ajuns la un nivel semnificativ de 44 de miliarde de lei în decembrie 2023, acționând ca un stimulent puternic pentru ca băncile locale să vină cu rate mai mici pentru credite noi și depozite. În opinia noastră, astfel de niveluri de lichiditate nu pot dispărea prea curând și am putea la fel de bine să ne confruntăm cu o nouă realitate permanentă, aceea că sectorul bancar românesc este structural supra-lichid. Cu cât prețurile de pe piață sunt mai mici, cu atât mai puțin este nevoie ca BNR să reducă ratele. Prin urmare, oprirea cu rata cheie în jurul valorii de 6,00% în 2024 ar putea, de asemenea, să aibă sens”, se afirmă în raportul publicat de ING.

V. B.