6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:40
No menu items!

BNR menține dobânda de politică monetară la 3,5% pentru încă două luni

spot_img

Viitorul sucursalei Bank of Cyprus din România este subiectul unor discuții dintre Banca Națională a României (BNR), acționarii instituției financiare grecești și ai băncii centrale a Ciprului. Potrivit președintelui Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)

Banca centrală a decis, marți, să mențină dobânda de politică monetară la 3,5% pe an pentru încă două luni, așa cum anticipau deja analiștii financiar-bancari. De asemenea, BNR a decis și menținerea rezervelor minime obligatorii (RMO) în lei și valută ale băncilor.

”Intensificarea tensiunilor în Ucraina şi creşterea ratei inflaţiei în a doua parte a acestui an, ca urmare a introducerii accizei la combustibil începând cu luna aprilie şi a unui an agricol posibil mai slab, constituie principalii factori care ar putea sta la baza deciziei BNR. Mai mult, estimăm că banca centrală ar putea să păstreze dobânda cheie nemodificată până la sfârşitul acestui an, dar nu excludem posibilitatea de a vedea o reducere a rezervelor minime obligatorii, în special pentru pasivele în lei”, declara recent Dorina Cobîscan, Membru AAFBR, Analist Echipa Cercetare Macro şi Titluri cu Venit Fix, BCR.

BNR a transmis marți că, până la următoarea ședință a Consiliului de Administrație, din 1 iulie, va gestiona într-un mod adecvat lichiditatea din sistemul bancar.

Asociația Analiștilor Financiar Bancari din România (AAFBR) arăta pe 2 mai că banca centrală ar putea menține dobânda de politică monetară la 3,5% chiar până la finalul lui 2015, dar ar putea reduce rezervele în valută până la 16% până la finalul anului 2014.

”Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menținute la 12% în luna mai. Ulterior, BNR ar putea decide reducerea lor la 10% până la finalul anului 2014 și la 8% până la finalul anului 2015. Estimările pentru decembrie 2015 variază între minim de 6% și un maxim de 12%”, se arată într-un comuncat al AAFBR.

Cât privește rezervele pentru pasivele în valută, acestea ar putea fi menținute la 18% în luna mai. Ulterior, BNR ar putea decide reducerea acestora la 16% până la finalul anului 2014 și la 14% până la finalul anului 2015. Estimările pentru decembrie 2015 variază între un minim de 12% și un maxim de 18%.

C.C.