Exporturile extra-UE ale României au reprezentat, în trimestrul al treilea al acestui an, aproape 32% din valoarea totală a exporturilor, nivel record pentru perioada postaderare, se arată în buletinul lunar al BNR, respectiv cel care acoperă luna octombrie.
Banca centrală punctează faptul că trimestrul al treilea al acestui an a marcat, din nou, o accelerare substanțială a dinamicii reale a exporturilor de bunuri (până la 19,1%). Însă, de această dată, evoluția a fost însoțită de creșterea importurilor, cu 7,3%.
”Dinamizarea volumului vânzărilor de bunuri s-a datorat atât comerțului cu Uniunea Europeană, cât și celui extra-comunitar, pe ambele piețe consemnându-se cel puțin o dublare de ritm – de altfel, la nivelul trimestrului III, exporturile extra-UE au reprezentat aproape 32% din valoarea totală a exporturilor, nivel record pentru perioada postaderare”, se arată în buletinul BNR.
Astfel, cele mai alerte rate de creștere s-au observat în cazul livrărilor de bunuri de capital și de materii prime. În ceea ce privește această din urmă categorie, principala contribuție a revenit exporturilor de cereale (în special grâu), preponderent către nordul Africii și Orientul Mijlociu.
Exporturile României s-au ridicat, în primele zece luni ale acestui an, la 41 de miliarde de euro, în creștere cu 9,2% față de perioada similară a anului trecut. Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată, în același timp, că importurile au scăzut cu 0,1% la valori exprimate în euro, ridicându-se la aproape 46 de miliarde de euro.
Analizând balanța comercială pe destinații – zona intracomunitară/zona extracomunitară – ponderea exporturilor Românești spre statele din afara UE este mai mare decât cea a importurilor din aceleași state. Asta în vreme ce ponderile în cazul comerțului intracomunitar se inversează în favoarea importurilor.
Cu alte cuvinte, România are în acest moment o balanță comercială pozitivă cu statele extra-UE, dar negativă cu blocul comunitar.
Astfel, valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost, în primele zece luni ale anului, de 28,7 miliarde de euro la expedieri și de aproape 35 de miliarde de euro la introduceri, însemnând 70% din total exporturi și 76% din total importuri.
Pe de altă parte, valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri, în aceeași perioadă, a fost de 12,3 miliarde de euro la exporturi și de 11 miliarde de euro la importuri, reprezentând 30% din total exporturi și de 24% din total importuri.
Cosmina Croitoru