Banca Națională a României a publicat miercuri lista băncilor de importanță sistemică, care cuprinde 9 filiale – Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, AlphaBank, Garanti Bank, CEC Bank, Bancpost – și o sucursală – ING Bank N.V., Amsterdam.
Băncile de importanță sistemică astfel identificate au un rol semnificativ în cadrul sectorului bancar românesc, deținând 72 la sută din active, 75 la sută din depozite și 73 la sută din creditele acordate (în iunie 2015).
BNR identifică periodic băncile de importanță sistemică, în baza legislației UE cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, preluate prin Regulamentul BNR, folosind metodologia publicată de Autoritatea Bancară Europeană.
Trei dintre băncile-părinte ale instituțiilor de credit sistemice din România sunt bănci de importanță sistemică globală, respectiv Unicredit Grup, Societe Generale, ING Bank.
Dintre celelalte instituții de credit din România, care nu au un character sistemic, o instituție de credit are o bancă părinte care este inclusă în grupa băncilor de importanță sistemică globală (Groupe Credit Agricole).
Criterii de identificare a băncilor sistemice:
- Aportul instituţiei de credit la finanţarea economiei reale (calculat prin volumul creditelor acordate companiilor nefinanciare şi gradul de substituţie al activităţii de creditare a companiilor nefinanciare)
- Aportul instituţiei de credit la intermedierea financiară (calculat prin volumul depozitelor atrase de la populaţie şi de la companii nefinanciare)
- Prezenţa instituţiei de credit pe piaţa interbancară şi cuantificarea efectului de contagiune prin includerea efectelor de feedback generate de sectorul real
- Determinarea instituţiilor de importanţă sistemică din cadrul sistemului de plăţi ReGIS
- Prezenţa instituţiei de credit pe piaţa titlurilor de stat
- Vulnerabilitatea la contagiune în relaţia mamă-fiică prin prisma împrumutătorului comun (ţara de origine a capitalului).