4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:29
No menu items!

BNR „o scaldă” cu clauzele abuzive, în timp ce angajamentele mai vechi cu FMI sunt reasumate

spot_img

BNR o scaldă cu clauzele abuzive. Negocierile de culise cu FMI impun noi amânări ale legislației care protejează clienții băncilor

În timp ce BNR nu poate da o dată certă, nici măcar una aproximativă, cu privire la finalizarea studiului de impact pe legislația care vizează clauzele abuzive din contractele de credit, Executivul mai face o promisune către FMI. Mai precis, Guvernul dă asigurări că nicio inițiativă legislativă care ar putea „submina ordinea în domeniul creditării” nu va fi adoptată.

„Disciplina creditării este un factor decisiv în menţinerea stabilităţii financiare, de aceea vom lua toate măsurile necesare pentru a împiedica adoptarea oricărei iniţiative legislative care ar putea să submineze ordinea în domeniul creditării“, se arată în scrisoarea de intenție a Executivului către FMI.

Cu alte cuvinte, deciziile judecătorilor în cadrul proceselor colective privind clauzele abuzive din contractele de credit nu vor avea efecte retroactive, aplicându-se, eventual, numai în cazul contractelor încheiate după intrarea în vigoare a legislației în domeniu. Dată care devine tot mai îndepărtată.

Modificările în materia clauzelor abuzive, operate prin Legea de punere în aplicare a Noului Cod de procedură civilă, nu sunt încă aplicabile. Intrarea lor în vigoare a fost amânată, inițial, până la 30 iunie 2013 și, ulterior, de către Parlament, până la 1 octombrie 2013

Ministerul Justiției
pentru Sursa Zilei

Instituția ne-a amintit că această amânare a fost determinată de necesitatea evaluării efectelor acestor prevederi legale asupra stabilității financiare.

În acest scop, se află încă în lucru în cadrul Băncii Naționale a României studiul de impact al acestor prevederi asupra sistemului bancar românesc, după finalizarea acestuia urmând a se iniția o consultare publică extinsă, pentru identificarea celor mai adecvate soluții care să asigure aplicarea unitară a acestor prevederi legale

Ministerul Justiției
pentru Sursa Zilei

Numai că BNR o scaldă cu răspunsul la întrebările „când va fi finalizat studiul de impact” și, implicit, „când va intra în vigoare prevederea din noul Cod de procedură civilă”. Aceasta  impune eliminarea de către bancă a tuturor clauzelor abuzive din contractele de credit, contracte considerate de adeziune, în cazul în care instanța decide acest lucru în cazul unui singur client.

Deși Justiția spune că BNR încă lucrează la studiu, guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea la finalul lunii iulie că acesta este gata.

S-a făcut studiul, s-a discutat cu ARB (Asociația Română a Băncilor – n.r.), propunerea mea către colegii din Banca Națională și cei din ARB a fost să iasă împreună și să explice cifrele, calculele nu au fost simple, și să nu spun eu acum nicio cifră, dar nu pot să mă abțin să spun că impactul este major, ar fi major asupra sistemului bancar

Mugur Isărescu
guvernatorul BNR

Despre impactul pierderilor și abuzurilor suportate de clienții băncilor – într-o perioadă în care acestea au abordat relația cu viitorii clienți într-un mod arbitrar și lipsit de supravegherea reglementatorului pieței – nu se spune nimic, în condițiile în care studiul de impact a vizat, în mod exclusiv, sistemul bancar.

În pofida declarației lui Isărescu, contrazisă de Ministerul Justiției, și purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Șteț, ne-a dat același răspuns, de data aceasta telefonic, în timp ce-și lua masa de prânz: ”Nu avem o dată cu privire la finalizarea studiului de impact. Așa cum domnul guvernator anunța, când va fi gata, va fi făcut public”. Deci nimic concret!

Pe de altă parte, și reprezentanții ARB ne-au transmis că sunt la rândul lor curioși cu privire la finalizarea studiului de impact. Asociația pare să nu știe nimic despre evoluția consultărilor, în condițiile în care aceasta a fost autoritatea care a declanșat un lobby puternic pentru amânarea prevederilor din noul Cod de Procedură civilă care privind eliminarea clauzelor abuzive.

Făcând un calcul aproximativ, amânarea legislației ar putea fi de până la un an, dacă nu mai mult, în condițiile în care studiul de impact nu e gata, iar acesta va fi urmat de o consultare publică (care, în mod normal, durează până la 6 luni), apoi de o nouă evaluare pe baza recomandărilor primite.

Ultimele cifre transmise de BNR Guvernului atestă un impact de peste 1 miliard de euro asupra sistemului bancar, respectiv sume care ar putea fi rambursate clienților care au încheiat contracte cu clauze abuzive.

Cosmina Croitoru