2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:01
No menu items!

Bloomberg: Piața muncii mai afectată decât în criza din anii ’30. Șomajul, la un record mondial

spot_img

Organizația Internațională a Muncii a anunțat că vor fi pierdute 25 de milioane de locuri de muncă, în timp ce economiștii estimează că șomajul va crește cu 4,6% în SUA și cu 8,3% în zona euro până la sfârșitul anului viitor, sunt concluziile unei analize publicate de „Bloomberg”. 

Potrivit „Bloomberg”, directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, avertizează cu privire la „o criză cum n-a fost alta”. Reducerile, din Austria în SUA, reflectă cea mai profundă recesiune pe timp de pace din anii 1930, pentru că economiile sunt înghețate pentru combaterea pandemiei. 

Creșterea șomajului va intensifica presiunea asupra guvernelor și băncilor centrale pentru a accelera livrarea programelor de compensare a lucrătorilor care sunt concediați sau pentru a convinge angajatorii să acopere salariile până când virusul va dispărea. Întreaga lume riscă o recesiune puternică sau o redresare slabă, ceea ce ar obliga guvernele să facă și mai multe compromisuri economice pentru a susține piața muncii. 

SUA au arătat în raportul lunar cu privire la piața muncii, publicat vineri, că ocuparea forței de muncă a scăzut pentru prima dată după un deceniu. Salariile au scăzut cu peste 700.000, de șapte ori mai mult decât au prevăzut economiștii. Americanii au formulat 9,96 milioane de cereri de șomaj în două săptămâni, un număr echivalent cu totalul înregistrat în primele 6 luni și jumătate ale recesiunii din perioada 2007 – 2009. 

Goldman Sachs Group Inc. a precizat în această săptămână că șomajul va ajunge în curând la un record de 15%, mai arată „Bloomberg”. 

Potrivit publicației, același raport privind piața muncii a arătat că, în Europa, aproape 1 milion de britanici au cerut plăți de asistență în două săptămâni, de 10 ori mai mult decât în mod normal. În plus, biroul de statistică al Marii Britanii a publicat un sondaj referitor la întreprinderi, potrivit căruia, 27% dintre acestea reduc numărul personalului pe termen scurt. 

În Spania, a cărei rată de șomaj este de aproape 14% – printre cele mai mari din lumea dezvoltată – a existat, de asemenea, un număr record al cererilor de șomaj. Și rata Austriei a crescut la 12%, cea mai mare de după cel de-al doilea război mondial. 

În același timp, deși Germania înregistrează o creștere ușoară a ratei șomajului, un număr record de 470.000 de companii au cerut, în martie, sprijinul salarial al statului german, ceea ce sugerează că, până în prezent, aproximativ o cincime din forța de muncă ar fi putut reduce programul de muncă. 

Și întreprinderile franceze s-au grăbit să beneficieze de ajutoare guvernamentale pentru a menține lucrătorii pe aceleași salarii, 84% din salariu acestora fiind plătit de către stat. Începând de joi, 400.000 de companii au solicitat plata slariilor pentru 4 milioane de angajați – aproximativ 20% din forța de muncă din sectorul privat. 

În Asia, în Japonia, șomajul a avut o pondere de 2,4% în februarie, dar s-a înregistrat o scădere accentuată a raportului dintre pozițiile disponibile și cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 3 ani. Evoluțiile mai recente au arătat o preluare rapidă a împrumuturilor de urgență printr-un program guvernamental pentru persoanele care și-au pierdut locul de muncă sau se confruntă cu reduceri salariale.