-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:06
No menu items!

Bloomberg: De ce acceptă România și alte state est-europene aprecierea monedelor față de euro

spot_img

Moneda unică europeană și-a pierdut din valoare de la începutul anului, în urma politicii BCE

 euro-lei

Liderii economiilor din Europa Centrală și de Est preferă să privească pasiv la tendința de apreciere a monedelor proprii în fața monedei unice europene, în urma politicii de relaxare cantitativă aplicate de Banca Centrală Europeană de la începutul acestui an, potrivit Bloomberg.

Un motiv esențial pentru înțelegerea acestui fenomen, conform unor analize ale ING Groep NV și Citigroup Inc., constă în faptul că euro se depreciază în fața dolarului american – 10% de la începutul acestui an, ceea ce a oferit un impuls major exporturilor din Zona Euro către SUA și către alte piețe internaționale.

O mare parte din producția din statele est-europene o reprezintă componentele pentru produsele finite realizate în Zona Euro și apoi exportate. Asfel, aceste state primesc un impuls prin slăbirea euro, în loc să fie afectate, spun economiștii.

Rolul-cheie în lanțul de furnizare pentru export, jucat de cele mai mari economii din estul UE – Polonia, Ungaria, Cehia și România, transformă aceste state în membri de facto ai Zonei Euro. Când euro se depreciază în fața dolarului și yenului, așa cum se întâmplă acum ca urmare a politicii de stimulare monetară a BCE sub președinția lui Mario Draghi, companiile est-europene câștigă împreună cu cele din Zona Euro.

”Suntem parte a lanțului de producție și beneficiem de efectul unui euro ieftin și al unei competitivități mai mari a Zonei Euro”, a afirmat un economist al filialei Citigroup din Varșovia.

De la începutul anului, zlotul polonez s-a apreciat cu 7,1 față de euro, ajungând aproape de un record pentru ultimii patru ani. Forintul a câștigat 5%, coroana cehă 0,8%, iar leul 1,3%.

Peste 60% din exporturile României merg către Zona Euro.

În decembrie 2014, media cursului euro/leu a fost de 4,4591, iar în martie – 4,4330. Cursul anunțat pentru marți, 28 aprilie, este de 4,4126.

Comparativ, mediile dolar/leu au crescut din decembrie în martie de la 3,6185 la 4,0933. Marți, cursul este de 4,0418.

În ianuarie, Banca Centrală Europeană a anunțat lansarea programului de quantitative easing (relaxare cantitativă), prin care se vor face achiziţii de active din Zona Euro în valoare lunară de 60 miliarde euro. Aceste achiziții au început în martie. În total, vor fi puși pe piață 1.080 miliarde euro până în septembrie 2016.

 V.B.