2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:28
No menu items!

Blocarea banilor europeni, faliment în masă pentru beneficiari

spot_img

Peste 300 de beneficiari ai proiectelor finanţate din POSDRU participă la un marş de protest din Capitală. Ei susţin că blocarea plăţilor din cadrul programului duce la falimentarea a sute de organizaţii şi se vor pierde aproximativ 100 000 de locuri de muncă.

Plăţile pentru aceste programe au fost blocate şi deblocate de mai multe ori în ultimul an, în principal, pentru că guvernul nu şi-a plătit partea şi s-au constatat nereguli şi fraude în gestionarea banilor europeni.

Protestatarii au plecat în marş din faţa Bibliotecii Universitare din Capitală, către Ministerul Muncii şi apoi în Piaţa Victoriei, la sediul guvernului.

Reprezentanţii protestatarilor au depus la Ministerul Muncii şi la guvern un memoriu prin care solicită „eliberarea POSDRU de incompetenţă”.

„A trebuit să ieşim astăzi în stradă deoarece, după efectuarea unei plăţi «excepţionale» de către autorităţile statului către implementatorii POSDRU, mii de contracte sunt în continuare încălcate de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale prin întârzierea plăţii cererilor de rambursare. În unele cazuri, cu precădere la Organismul Intermediar din cadrul Ministerului Educaţiei, vorbim de întârzieri de peste 18 luni”, se spune în memoriul redactat de manifestanţi.

În document se mai arată că bugetul de stat este afectat semnificativ de datoriile celor care aplică proiectele POSDRU, ale furnizorilor de bunuri şi servicii. Sumele datorate cresc tot mai mult, în timp ce statul român, prin administraţiile financiare, ameninţă cu poprirea conturilor bancare, penalităţi şi controale.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara, în 10 octombrie, că plăţile pe programul POSDRU ar putea fi reluate de către Comisia Europeană în decembrie, însă cu condiţia schimbării regulilor de gestionare a banilor europeni.

De asemenea, Orban a arătat că din 8 octombrie au început plăţile interne, de la bugetul de stat, către beneficiarii POSDRU, fiind disponibilizată o sumă totală de 209 milioane de lei.

Pe de altă parte, el a ţinut să avertizeze că modalitatea de gestionare a POSDRU se va schimba şi nu se va mai continua ca în trecut.

Totodată, Orban a subliniat că nu vor mai fi acceptate salarii în proiectele POSDRU care să depăşească 10-15% din ponderea grantului, deşi până acum s-au practicat salarii lunare de sute de milioane de lei, care acopereau şi până la 90% din finanţarea pe proiect.

Protestatarii care au ieşit azi în stradă mai spun că, din cauza problemelor cu care se confruntă AM POSDRU şi a nedecontării cheltuielilor de către Comisia Europeană, fără ca cineva să fi fost tras la răspundere pentru acest deserviciu adus statului român, România pierde şansa de a beneficia de sume foarte mari oferite de Uniunea Europeană.

În memoriu protestatarii solicită în regim de urgenţă transparenţă decizională şi procedurală, asumarea de către guvern a responsabilităţii pentru problemele existente în sistem, şi nu plasarea lor pe umerii beneficiarilor, depolitizarea conducerii Autorităţii de Management şi a Organismelor Intermediare şi organizarea de concursuri pe post bazate exclusiv pe criterii de competenţă în managementul de programe de finanţare.