4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:24
No menu items!

Blocaj în negocierile PNL-PSD-UDMR. Kelemen Hunor: „Nu știu cine ar accepta o astfel de variantă”

spot_img

Negocierile PNL-PSD-UDMR pentru formarea unui nou guvern s-au blocat la discuția legată de viitorul premier. Dezvăluirea a fost făcută de președintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit căruia, niciun partid „nu-și permite să facă o altă desemnare decât președintele partidului”.

PNL nu acceptă ca PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier, a spus președintele UDMR, citat de Mediafax. 

„Este o soluție (premier prin rotație – n.r), nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că este o soluție bizară. Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă ca PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor să fie desemnat premier președintele partidului. S-a propus să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați pentru că, după aceea, poate să vină și PNL, și PSD. Problema este cine începe. Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului”, a completat, la Digi24, Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a admis că admite că se poate guverna și cu un premier independent, „dar va fi foarte greu”. „Nu știu cine ar accepta o astfel de variantă. Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la președinte pentru că el desemnează. Deocamdată, nu există o înțelegere pe acest subiect. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului”, a adăgat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a mai spus că niciun partid „nu-și permite să facă o altă desemnare decât președintele partidului”.

Eu nu cred că mă va desemna președintele Iohannis, deci pot să fiu destul de relaxat. În interiorul UDMR nu există o competiție pentru putere. La celelalte partide s-ar putea să apară foarte repede”, a adăugat președintele UDMR. 

Blocaj și pe măsurile economice, incluse în programul de guvernare

Blocajul în privința negocierilor a intervenit și în privința măsurilor economice care ar urma să fie incluse în programul de guvernare al viitorului Executiv. 

Astfel, PSD vrea introducerea cotei progresive de impozitare, în defavoarea cotei unice pentru care insistă PNL, dar și impozitarea marilor averi, variantă respinsă, de asemenea, de liberali. 

În cadrul negocierilor de miercuri, au mai fost discuții aprinse și pe tema majorărilor salariale, a creșterii pensiilor cu 11%, dar și pe tema combaterii contrabandei și a evaziunii fiscale. 

Ambele părți au spus că trebuie găsite soluții pentru creșterea gradului de colectare, iar una dintre acestea ar fi informatizarea.

O solicitare a PSD a fost și rediscutarea PNRR, cu atât mai mult în condițiile în care PNL a propus eliminarea facilităților pentru domeniul construcțiilor și pentru IT, acordate prin OUG 114/2018. De altfel, la finalul discuțiilor, Sorin Grindeanu a precizat că social-democrații nu sunt de acord cu eliminarea facilităților fiscale în construcții, IT și cercetare.

Raluca Dan