Reprezentanții companiei germane BioNTech caută parteneri în Europa care să îi ajute la producţia vaccinului anti-Covid. Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, explică de ce crede că acesta nu ar putea fi produs în România.
„În România mă tem că nu se poate fabrica genul acela de tehnologie. Aţi văzut acel flacon mic? Este un flacon de 2 ml, din care se trag 5 doze de vaccin. E o tehnologie de divizare în fracţiuni mici şi în flacon, pentru care, din câte ştiu eu, nu există linii de ambalare în România, iar păstrarea acelui lanţ de frig, la -80 de grade, cu siguranţă va fi foarte dificilă în fabrici care au o altă tehnologie. Cu alte cuvinte, trebuie să ai o fabrică construită special pentru genul acela de tehnologie şi de formulare pentru a-l putea fabrica. Ne aşteptam la genul acesta de situaţii, că din cauza condiţiilor cu totul excepţionale în care trebuie fabricat, depozitat, transportat şi manipulat vaccinul vor apărea dificultăţi în lanţul de aprovizionare”, spune Dragoş Damian, CEO Terapia pentru Mediafax.
Pentru Europa, vaccinul Pfizer/BioNTech este fabricat la Puurs, în Belgia, în cea mai mare fabrică Pfizer din afara Statelor Unite. Cu o capacitate de producţie de 400 de milioane de doze de vaccinuri şi medicamente injectabile pe an, fabrica nu face faţă comenzilor imense, deşi a angajat 150 de oameni de curând.
BioNTech a cumpărat o fabrică la Marburg, în Germania, unde ar trebui să înceapă să producă vaccinul anti-Covid-19 în februarie. Are acorduri şi cu alte cinci fabrici din Europa, dar sunt puţine cele care pot respecta cerinţele tehnice ale vaccinului.