-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:09
No menu items!

Binom defect în Ucraina: Conflict major între Parchetul Anti-Corupție și serviciul de informații interne. Tillerson intervine

spot_img

Tensiunile social-politice din Ucraina s-au acutizat în ultimele zile, în contextul în care Kievul este de facto în război cu Federația Rusă, în teritoriile din estul țării, iar SUA își condiționează ajutorul de impunerea unei politici penale similare cu cea pe care o susține în România. Principalele diferențe sunt că Ucraina nu este parte a NATO și UE, iar politica anti-corupție nu a dus la formarea unui ”binom” între serviciile secrete și procurori.

Departamentul de Stat a anunțat marți că este îngrijorat de regresul făcut în lupta anti-corupție din Ucraina. ”Evenimentele recente, inclusiv încetarea unei investigații împotriva corupției la nivel înalt și arestarea unor oficiali din Biroul Național Anti-Corupție al Ucrainei (NABU), și preluarea unor documente sensibile ale NABU ne îngrijorează din punctul de vedere al determinării angajamentului Ucrainei de a lupta împotriva corupției”, a transmis Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, într-un mesaj pe site-ul instituției.

Tot Heather Nauert a transmis săptămâna trecută mesajul Departamentului de Stat cu privire la preocuparea în legătură cu dezbaterile despre legile justiției din România.

”Aceste acțiuni par a fi parte a unui efort de a submina instituțiile independente anti-corupție pe care SUA și alții le-au sprijinit. Acțiunile subminează încrederea publicului și riscă să erodeze sprijinul international în favoarea Ucrainei”, se mai arată în mesaj.

Comunicatul îl citează și pe secretarul de stat Rex Tillerson: ”Nu are nici un sens pentru Ucraina să lupte pentru integritatea sa corporală în Donbas, dacă își pierde sufletul prin corupție. Instituțiile anti-corupție trebuie sprijinite, dotate și apărate”, a spus Tillerson. Comunicatul mai cere instituțiilor Ucrainei să colaboreze pentru a elimina corupția.

Comunicatul SUA a fost provocat de următoarele evenimente: Parchetul General al Ucrainei (PGO) a anunțat că NABU păstra în mod ilegal documente clasificate într-o casă conspirativă. Pe 30 noiembrie, NABU a transmis că, în timp ce investiga un caz de corupție în care era implicat un vicepreședinte al Agenției de Stat pentru Migrație, Serviciul de Securitate SBU (serviciul intern de informații – n.r.), sub coordonarea PGO, a reținut, în mod ilegal un agent al NABU sub acoperire. Potrivit NABU, acesta a fost un ”act intenționat de sabotaj” împotriva angajaților NABU și ai Parchetului Special Anti-Corupție. Dina Pimakhova, angajata Agenției pentru Migrație, care era urmărită de NABU, a afirmat că i s-a oferit mită și că s-a adresat SBU. Procurorul General Yuri Luțenko a afirmat că agentul NABU va fi acuzat de provocare la luare de mită și de dare de mită, conform Codului Penal al Ucrainei. În opinia sa, angajații NABU au provocat-o pe Pimakhova.

Potrivit agenției Interfax, Artem Sytnyk, directorul NABU, a declarat că operațiunea a fost derulată în colaborare cu agenția americană FBI.

Luțenko a afirmat că, dacă această variantă este adevărată, atunci s-a încălcat legea. ”Dacă el (Sytnyk – n.r.) a declarat asta, atunci apare întrebarea cine a autorizat operațiunile unui serviciu special străin pe teritoriul Ucrainei”, a spus Luțenko.

T.S.