- UPDATE
Parchetul General va face o anchetă în cazul accidentului din Muntenegru, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Simona Frolu. Potrivit acesteia, Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General va cere sprijinul autorităţilor din Muntenegru în acest caz.
- UPDATE
Premierul Victor Ponta va conduce Celula de criză convocată la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ca urmare a accidentului din Muntenegru, iar la ora 18.00 va avea loc o şedinţă a acesteia. Potrivit MAE, şedința va fi urmată de declarații de presă.
- UPDATE
Marius Usturoiu, directorul Mareea Travel, agenția de turism care a organizat sejurul celor 47 de români aflați în autocarul implicat în accidentul din Muntenegru, a precizat luni că responsabilitatea pentru pagubele produse în urma tragediei aparţine transportatorului, Gregory Tour, conform contractului încheiat de acesta cu agenţia.
Una dintre prevederile contractului încheiat de Gregoy Tour şi Mareea Travel este că transportatorul este responsabil, în condiţiile legii, de toate pagubele produse beneficiarului (Marrea Tour – n.r.) incluzând vătămarea corporală sau decesul pasagerilor, precum şi pagube produse bunurilor acestora, din vina transportatorului sau a persoanelor pentru care e ţinut responsabil, inclusiv conducătorii auto, a explicat Marius Usturoiu.
- UPDATE
Unul dintre pasagerii accidentaţi în Muntenegru a declarat, pentru Ştirile Pro TV, că în momentul producerii accidentului şoferul era într-o depăşire la intrarea într-un viaduct şi, cu toate că limita de viteză era de 50 km/oră, el avea în jur de 90 km/oră.
„Eu mă simt relativ bine, ceilalţi sunt mult mai rău. Am lovituri destul de puternice pe corp, dar nu cu efecte majore. Am doar câteva zgârieturi. Eu am căzut din autocar în timp ce se rostogolea. Şoferul a încercat să depăşească la intrarea într-un viaduct, accelerând. Am început să strigăm la el să încetinească. A accelerat, a încercat să evite maşina din faţă şi a sărit peste parapet. Limita de viteză a fost de 50 km/h, iar el avea undeva pe la 90 km/h. Nu ne grăbeam, aveam timp să ajungem”, a declarat pasagerul.
El a mai povestit că la locul accidentului au apărut 30 – 40 de oameni cu corzi care i-au salvat.
„A fost o organizare impecabilă. Cei care n-aveau centuri de siguranţă au fost cei care au scăpat pentru că au fost aruncaţi din autocar”, a mai spus victima.
Cel puţin 19 persoane au murit, iar alte patru sunt în stare critică, după ce autocarul în care se aflau, înmatriculat în România, a căzut într-o prăpastie, în Muntenegru, potrivit site-ului postului B92. Alţi 27 de pasageri au suferit răni moderate, iar un copil muntenegrean care a fost martor la accident a fost rănit uşor.
Autorităţile din Muntenegru au confirmat că toate victimele din autocar sunt cetăţeni români.
În paralel, Guvernul român a anunțat luni dimineață că va iniţia rapid toate verificările necesare pentru a se constata dacă firma (Gregory Tour – n.r.) implicată în organizarea transportului din Muntenegru, unde au decedat mai mulţi români, a respectat toate prevederile legale de siguranță.
Într-un conunicat trimis luni de Executiv, premierul Victor Ponta transmite condoleanţe familiilor românilor decedați în urma accidentului din Muntenegru și asigură că autoritățile române iau, în prezent, toate măsurile necesare pentru sprijinirea celor răniți.
El arată că se ține în permanență legatura cu autoritățile muntenegrene şi au fost puse la dispoziție aeronave pentru asigurarea transportului către și dinspre Muntenegru, fiind autorizată deplasarea unei delegații medicale condusă de secretarul de stat în Miniterul Sănătăţii, Raed Arafat, cu disponibilitatea aducerii în țară, a raniților care pot fi transportați, decizie care va fi luată la fața locului.
Andrei Tudor