Motto: „Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Biftec tartar este un preparat care are la bază carnea de vită, tocată mărunt, consumată crudă și asezonată cu diverse sosuri și condimente.
Numele acestui preparat își are originea în istoria poporului tătar. Pe timpul călătoriilor, tătarii obișnuiau să-și țină carnea sub șaua cailor. Astfel, carnea se presa bine, apoi se consuma crudă. În ediția din 1983 a enciclopediei “LaRousse Gastronomique”, rețeta a fost publicată sub denumirea de steak tartare, doar că fără sos și cu oul crud.
Ingrediente:
- 200 gr mușchi de vită,
- 1 gălbenuș de ou,
- 1 ceapă roșie,
- 1 castravete murat,
- 2 linguri ulei de măsline,
- capere,
- mustar iute (Dijon),
- ketchup,
- sos Worcestershire,
- 3-4 picături de coniac sau whiskey,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Este recomandat ca tartarul de vită să fie preparat pentru a fi servit imediat, deoarece carnea crudă tocată permite dezvoltarea rapidă a bacteriilor. Este important să fie pregătit dintr-o carne curată (cum ar fi mușchiul) și curățată bine înainte, fără pielițe (acele membrane subțiri).
Puteți folosi o carne tocată deja de măcelar sau o puteți toca manual. În cazul de față, carnea este tocată manual.
Se amestecă condimentele, apoi se adaugă peste gălbenușul de ou frecat cu sos Worcestershire, ketchup și muștar. Se obține astfel un sos de consistență medie.
Ceapa, caperele și castravetele murat se toacă mărunt.
Într-un bol destul de încăpător se pun sosul, legumele mărunțite și carnea tocată mărunt și se amestecă bine, până când sosul se încorporează în carne.
În cazul în care carnea este ușor uscată, se mai poate adăuga puțin ulei de măsline. Asta, în funcție de preferințe.
Opțional, se poate adăuga pătrunjel verde tocat mărunt.
Tartarul se consumă imediat ce este pregătit.
Servit cu pâine prăjită simplă sau unsă cu unt, Biftec Tartar se servește ca aperitiv.
Poftă bună!
Nicoleta Popa