1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:12
No menu items!

BEUC: Produse alimentare pe bază de carne, neetichetate corespunzător

spot_img

Mai multe produse alimentare pe bază de carne vândute în Uniunea Europeană (UE) nu sunt etichetate corespunzător sau au ingrediente „ascunse”, arată concluziile unui raport al Organizație Europene a Consumatorilor, citat de agerpres.ro.

Șapte organizații membre ale BEUC (Organizația Europeană a Consumatorilor) au analizat, în perioada aprilie 2014—august 2015, o serie de produse alimentare pe bază de carne verificând etichetele, ingredientele și prezența unor aditivi alimentari nedeclarați sau ilegali.

Cercetarea a depistat numeroase nereguli la produse alimentare din Belgia, Spania, Cehia, Olanda, Portugalia, Anglia și Italia. Numele produselor erau neclare, etichetele (în cele mai multe cazuri incomplete) nu menționau, de exemplu, adaosul de apă sau procentul de carne din produs. Testele au mai depistat folosirea unor aditivi alimentari ilegali, folosirea de carne separată mecanic (CSM) nedeclarată, utilizarea, în mod fraudulos, a altor specii ca substituent, de exemplu, kebab de curcan vândut ca fiind preparat din carne de vițel. Rezultatele testelor sunt prezentate în ultima parte a campaniei BEUC „Close-up on the meat we eat”. 

În țara noastră, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) membră BEUC, a analizat eticheta a 10 tipuri de salam și 20 tipuri de specialități (bacon, șuncă, mușchi file, ceafă de porc, kaizer, jambon și pastramă). Analiza etichetelor de la fiecare tip de preparat a scos în evidență următoarele: 

– La toate produsele analizate s-a folosit drept conservant nitritul de sodiu. Nitritul de sodiu (E250) este un conservant utilizat în industria cărnii, care împiedică formarea microorganismelor. La nivelul Uniunii Europene este permis a fi utilizat numai în amestec cu sarea într-o proporție de 0.0625%. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. 

– La 40% dintre produsele analizate s-a folosit acidul carminic, un colorant roșu strălucitor care se obține dintr-o specie de insecte numită coșenilă. Aditivul nu prezintă riscuri pentru sănătate dacă este utilizat în dozele admise de legislație, și anume o doză maximă admisă de 100 de grame la kilogram pentru anumite tipuri de mezeluri, precum chorizo. 

– La 33% dintre produsele analizate s-a folosit aditivul caragenan (E407), care este un gelifiant, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. În UE este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluși din motive de precauție. 

– La 33% dintre produsele analizate s-a folosit potențiatorul de gust și aromă — monoglutamatul de sodiu (E621). Acesta provoacă reacții alergice, dureri de cap și de gât, amețeală, greață, diaree și poate bloca asimilarea vitaminei B6 și a calciului. 

– La 30% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este apa; 

– La 27% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este sarea; 

– La 23% dintre produsele analizate s-au folosit două tipuri de conservanți: nitratul de sodiu (E250) și nitratul de potasiu (E252). Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate acestor doi aditivi alimentari. 

– La doar 10% dintre produsele analizate se menționează cantitatea de carne folosită la realizarea preparatului respectiv. 

– Toate produsele analizate au un conținut ridicat de sare, care variază între 2 și 5,5 grame; 

– În cele 30 de produse analizate s-au identificat 25 de tipuri de aditivi alimentari (nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, glutamat monosodic, caragenan, carmin, clorură de potasiu, glucono-delta—lactonă, fosfat de calciu, izoascorbat de sodiu, acetat de sodiu, citrați de sodiu, erisorbat de sodiu, acid citric, guma xantan, guma konjac, di-, tri—și polifosfați disodici, ascorbat de sodiu, lactat de sodiu, azotat de potasiu, clorură de potasiu, acid acetic, lactat de calciu, tartrați de sodiu, iodat de potasiu și betanină);

– La cele 30 de produse analizate s-au identificat, în afară de carne, și alte ingrediente, precum slănină, sare, apă, gelatină, lactoză, dextroză, sirop de glucoză, maltodextrină, zahăr, zaharoză, proteină din lapte, proteină din zer, proteină vegetală din soia, soia, proteină animală din porc, vin de Porto, fum de lemn de fag, aromă de fum, emulsie de șorici, amidon modificat.

Dovezile clare adunate în acest raport solicită o aplicare mai strictă a cerințelor UE privind etichetarea produselor alimentare pe bază de carne și utilizarea aditivilor alimentari în aceste produse. Reprezentanții BEUC cer ca verificările etichetelor în cazul produselor alimentare pe bază de carne să fie mai frecvente, cu scopul de a asigura că sunt complete, corecte și nu induc în eroare consumatorii.