Fostul premier italian Silvio Berlusconi a afirmat că „dacă Germania ar ieşi din zona euro nu ar fi o tragedie”, emițând în același timp critici dure privind fondul de ajutor european, politicile de austeritate adoptate în Europa și nu în ultimul rând euro, pe care îl consideră „o mare înșelătorie”.
Berlusconi este de părere că pentru Italia momentul în care a intrat în Uniunea monetară europeană a fost o „sinucidere să accepte o rată de schimb de 1.927 de lire”. În același context, el a evocat faptul că a incercat să împiedice reducerea deficitului public al Italiei cu 45 de miliarde de euro.
Totodată, în opinia sa, Banca Centrală Europeană (BCE) are rolul de a evita inflația, deoarece Germania a fost grav afectată după Primul Război Mondial, în perioada Republicii de la Weimar, de o inflație rapidă și de declinul economiei.
Potrivit fostului premier, „climatul de incertitudine şi de teamă ne va sărăci din ce în ce mai mult, alături de o criză căreia nu îi vedem sfârşitul”, adresând în același timp critici dure privind politicile de austeritate în Europa, care nu sunt decât “o iluzie a relansării economiei”.
Soluţiile fostului premier italian pentru a ajuta statele europene să iasă din criză sunt: fie „se ajunge la o situaţie în care BCE este creditor în ultimă instanţă”, fie, dacă nu, „Germania să iasă din euro”, ceea ce, conform opiniei sale, „nu ar fi o tragedie”.