5.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 5:25
No menu items!

Berlinul și democrația

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Guvernul de stânga al Berlinului a interzis mai multe manifestații ce se anunțau de amploare împotriva politicii germane de combatere a coronavirusului, declanșând o nouă dezbatere despre drepturi și libertăți. În justificarea hotărârii luate, autoritățile amestecă aspecte virologice și ideologice – gest în care presa citește încălcarea nepermisă a unui tabu. Pare încă de pe acum cert că situația de la Berlin va face obiectul mai multor acțiuni în justiție.  

Departamentul de Afaceri Interne al Senatului din Berlin argumentează că decizia interzicerii evenimentului ce ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul săptămânii acesteia a fost luată în baza prezumției de nerespectare a regulilor de igienă impuse pe fondul crizei  generate de noul coronavirus.  

„Este de așteptat o încălcare a normelor epidemiologice în vigoare de către participanții la eveniment, așa cum s-a întâmplat în timpul manifestațiilor desfășurate la începutul lunii august”, se arată într-o notă explicativă ce face trimitere la demonstrațiile din 1 august, când zeci de mii de oameni –  foarte mulți dintre ei fără a purta mască – au manifestat faţă de pierderea libertăţilor şi a drepturilor din cauza măsurilor de protecţie în faţa noului coronavirus, scandând lozinci împotriva executivului condus de cancelarul Angela Merkel.

Ministrul de Interne din Berlin, social-democratul Andreas Geisel, a anunțat că poliția va interveni „hotărât” în cazul formării de adunări publice. La demonstrația intitulată „Adunare pentru libertate” urmau să participe circa 22.000 de persoane, potrivit organizatorilor.

Chiar dacă articolul 8 din legea fundamentală prevede că, în cazul întrunirilor în aer liber, dreptul de adunare poate fi restricționat ”prin lege sau în baza unei legi” (prin urmare, demonstrațiile pot fi interzise), raționamentul lui Geisel amestecă aspecte virologice și ideologice, după cum remarcă, între alții, corespondentul la Berlin al cotidianului Neue Zürcher Zeitung.  

Potrivit propriilor sale declarații, Geisel nu este „pregătit să accepte a doua oară că Berlinul este folosit în mod abuziv drept platformă de către negaționiștii coronavirusului, ”cetățenii Reich-ului” (grupare ce respingere existenţa Republicii Federale Germane și care nu recunoaște instituţiile acesteia, n.r) sau extremiștii de dreapta”. Mai mult, acesta așteaptă ”o delimitare clară a tuturor oamenilor cu convingeri democratice față de cei care, invocând libertatea de adunare și de exprimare, disprețuiesc sistemul nostru”.

Pandemia, instrument de reducere la tăcere a adversarilor?

”Cuvintele lui Geisel sunt scandaloase și ridică îndoieli cu privire la loialitatea Senatului Berlinului (format din SPD, stânga radicală și ecologiști, n.r) față de legea fundamentală, alimentând suspiciunea că lupta împotriva pandemiei este utilizată în mod abuziv pentru înăbușirea opiniilor nepopulare”, scrie NZZ.

La rândul său, cotidianul de mare tiraj Bild cataloghează interzicerea demonstrațiilor drept un ”atac inacceptabil asupra unuia dintre cele mai înalte drepturi fundamentale ale noastre”. În plus, mai scrie sursa menționată, decizia Berlinului nu respectă „niciun principiu al proporționalității și este de o prostie politică ce cu greu poate fi depășită”, oferind organizatorilor ”platforma victimizării”.

”Statul intervine cu severitate maximă în această situație pentru că demonstranții deranjează din punct de vedere politic. Asistăm la încălcarea unui tabu”, scrie Bild. Jurnaliștii îl atenționează pe Geisel, ”al cărui limbaj și gândire amintesc de RDG” că restricționarea unui drept fundamental nu poate avea loc în funcție de capriciile politicienilor.

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Pentru ”corona-sceptici” sau ”covidioți” – cuvinte utilizate cu nedisimulată plăcere de o parte a presei pentru a-i descrie pe contestatarii politicilor guvernamentale de combatere a infecțiilor cu Sars-Cov2 – decizia de interzicere a protestelor este pur arbitrară.

De altfel, potrivit Die Welt, Berlinul (oraș cu o bogată tradiție a protestelor mici și mari, utile și inutile) nu a emis o interdicție generală a demonstrațiilor. O arată declarația foarte limpede oferită de un purtător de cuvânt al Senatului ziarului amintit: ”La sfârșitul săptămânii, în oraș vor avea loc demonstrații. Precizăm că libertatea de adunare nu a fost suspendată”.

Mai precis, demonstrațiile aprobate sunt contra-demonstrații împotriva ”covididioților”! Nu întâmplător, editorialistul de la Bild arată că ”în ultimele luni, Berlinul a văzut și a permis nenumărate adunări politice și non-politice, fără a întreprinde acțiuni împotriva lor. Regulile au fost încălcate în mod constant. Mai mult, unele demonstrații, de pildă cele ale mișcării Black Lives Matter, unde nu s-a purtat aproape deloc măști, au fost lăudate la nivel politic”.

Organizatorii evenimentului interzis au reacționat indignați și a anunțat că vor ataca decizia autorităților la instanța administrativă din Berlin