1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:33
No menu items!

Berea și serviciile de apă, canal și salubritate s-au scumpit cel mai mult în martie

spot_img

Berea și serviciile de apă, canal și salubritate s-au scumpit cel mai mult în martie

Berea și serviciile de apă, canal și salubritate sunt singurele care au cunoscut, în luna martie, o creștere de preț de peste un procent, în comparație cu luna anterioară. Astfel, inflația anuală a coborât, în martie, la 5,25%, față de 5,65% cu o lună mai devreme, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Față de luna februarie, atât alimentele, cât și mărfurile nealimentare au cunoscut o scădere a prețurilor de 0,1%. Numai tarifele serviciilor s-au scumpit, cu 0,5%.

Prețurile au crescut, în luna martie 2013 față de luna februarie, cu 0,04%, iar față de martie 2012 cu 5,25%, ajungând la rata dobânzii de referință stabilită de BNR. Prețurile legumelor, fructelor, ouălor, combustibililor și ale produselor ale căror prețuri sunt reglementate au urcat cu 0,13% față de luna februarie.

Față de luna februarie 2013, la categoria alimente, ieftiniri s-au înregistrat la mălai, ulei, carne de porc, zahăr și cafea, cu procente cuprinse între 0,04% și 1,2%. Cel mai mult s-au ieftinit ouăle, cu aproape 10%. La polul opus, cele mai mari scumpiri la categoria alimente s-au înregistrat la bere, al cărei preț a urcat cu 1,2%, urmată de legume, care s-au scumpit, într-o lună, cu 0,5%.

La capitolul servicii, cele mai mari scumpiri s-au produs la apă, canal și salubritate (prețuri reglementate), care s-au scumpit cu aproape 2%, în timp ce combustibilii, energia termică și transportul pe calea ferată s-au ieftinit cu procente între 0,7% și 4%.

Față de luna decembrie a anului trecut, alimentele care au înregistrat cele mai mari scumpiri au fost legumele, unde numai cartofii au avut o creștere a prețului de peste 13%. Și fructele proaspete s-au scumpit cu aproape 6% față de decembrie 2012.

În privința serviciilor, față de luna decembrie a anului trecut, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la energie electrică, de peste 10 procente, fiind urmată de țigări, cu o scumpire de peste 4%.

BNR țintește o inflație de 2,5% în acest an, însă valoarea actuală a acestui indicator este de 5,25%. Potrivit reprezentanților băncii centrale, prețurile ar urma să crească cu aproximativ 6 procente în prima parte a anului, pentru ca în a doua jumătate să revină în intervalul țintit de BNR.

Cosmina Croitoru