4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024 - 22:02
No menu items!

BERD: Recomandările din Raportul Draghi vor stimula economiile din estul UE

spot_img

Europa de Est poate beneficia de creșterea masivă a investițiilor, care se preconizează ca urmare a publicării Raportului Draghi, a afirmat Beata Javorcik, economist șef la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), într-un interviu pentru IntelliNews.

Javorcik a prezentat provocările care erodează competitivitatea continentului, în special în fața concurenței din partea Statelor Unite și a Chinei, și a subliniat necesitatea de a lua măsuri în conformitate cu recomandările din raportul din septembrie 2024 al lui Mario Draghi privind viitorul competitivității UE.

Raportul Draghi reprezintă este o evaluare dură a situației economice a Europei, punând accent pe reglementarea excesivă și pe dificultatea de a dezvolta start-up-uri. Fostul prim-ministru italian Mario Draghi a avertizat că Europa se confruntă cu un „declin lent și chinuitor” dacă nu poate depăși stagnarea pe termen lung și nu poate stimula competitivitatea prin investiții masive. Documentul oferă ca soluție o investiții de 800 de miliarde de euro pentru creșterea productivității Uniunii Europene.

Principalele mesaje transmise de oficialul BERD:

  • Europa se confruntă cu un moment critic, având în vedere că se confruntă cu creșterea costurilor energiei, creșterea reglementărilor și intensificarea concurenței globale
  • Pentru Europa de Est, spațiul fiscal este, în general, mai limitat decât în Europa de Vest. Europa de Est poate beneficia în continuare de creșterea investițiilor în țări precum Germania, care ar alimenta exporturile.
  • Țările din UE au fost puternic afectate de șocurile cererii externe, în special din Europa de Vest, și de costurile ridicate ale energiei, care au crescut după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
  • Statele din estul Uniunii Europene au înregistrat o creștere mai rapidă a salariilor și politici fiscale mai expansioniste, care au contribuit la atenuarea impactului. Cu toate acestea, unele se confruntă acum cu un control din partea Bruxelles-ului cu privire la deficitele bugetare, ceea ce face mai dificil angajamentul de a sprijini inovarea și investițiile care sunt necesare urgent.
  • „În orașele europene, există opinia că Europa este în criză și își pierde competitivitatea”, a declarat Javorcik. Evenimentele recente, cum ar fi anunțul Volkswagen privind închiderea unei fabrici în Germania, reflectă gravitatea situației. Această tendință ține nu numai de costurile energiei, ci și de concurența crescândă din partea Chinei, care a devenit un actor important pe piețele globale.
  • „Există sentimentul că un tsunami de reglementări străbate Europa Chiar dacă fiecare directivă este bine intenționată și are sens, numărul mare impune o mare povară firmelor europene, iar acest lucru erodează competitivitatea”.
  • Dacă nu se iau măsuri decisive, poziția economică a Europei ar putea continua să scadă.
  • ”Raportul Draghi a zguduit Europa. Raportul este o expunere a problemei. A șocat. Cred că acesta a fost scopul său: să zguduie elita europeană și să creeze un sentiment de urgență. Și a reușit.”
  • „Unii din Europa de Est consideră că raportul se referă în principal la Occident, dar nu cred că aceasta este perspectiva corectă. Accentul este pus pe lipsa de competitivitate și pe nevoia de mai multă inovare, dinamism și creștere a productivității. Europa de Est a înregistrat o creștere spectaculoasă în ultimii 30 de ani, dar aceste vechi surse de creștere sunt epuizate. Estul trebuie acum să crească pe baza propriei sale inovații.”
  • Europa trebuie să facă investiții strategice în inovare și productivitate, ținând cont în același timp de constrângerile fiscale.

  T. S.