1.7 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 9:08
No menu items!

Beneficiile usturoiului

spot_img

Beneficiile usturoiului

Usturoiul verde, de primăvară este cunoscut ca medicament minune, fiind o adevărată farmacie. Usturoiul este o legumă încărcată cu vitamine care deţin recordul binefacerii: A, B1, B2, C, iar proprietăţile nutritive sunt marcate de prezenţa unor substanţe minerale utile: brom, cobalt, iod, magneziu, siliciu, zinc, fosfor, sulf, potasiu şi calciu.

Constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi pentru prevenirea bolilor contagioase, fiind recomandat pentru tratarea a peste şaizeci de boli, în special hipertensiune şi obezitate. Legiunile romane foloseau usturoi în alimentaţie, usturoiul având multiple calităţi terapeutice şi o serie de efecte benefice pentru organismul uman: buna funcţionare a sistemului cardiovascular, a procesului de digestiei şi protecţie faţă de agenţii cancerigeni.

Introducerea cu regularitate a usturoiului în alimentaţie contribuie la asigurarea bunei funcţionări a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistenţei faţă de agresiuni microbiene şi virotice, la regenerarea dermei şi la menţinerea tenului frumos.  Datorita celor două sute de substanţe active şi a celor şaptezeci de compuşi cu sulf pe care îi conţine, usturoiul tratează boli cronice. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic.

Prin conţinutul de seleniu, are efecte asupra aparatului cardiovascular prin combaterea tahicardiei şi a spasmelor arterelor coronare răspunzătoare de producerea crizelor de anghină şi a infarctului miocardic, îmbunătăţind performanţa cardiacă. Usturoiul previne formarea cheagurilor şi a trombozei arteriale, fiind vermifid, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, rezolutiv, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor, antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific, antihelmintic, anticarcinogenetic şi afrodiziac. Utilizarea regulată a usturoiului în alimentaţie constituie metode de profilaxie şi tratament a arterosclerozei.

usturoi verde

Usturoiul reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică răspunzătoare de formarea ateroamelor şi sporeşte cantitatea de lipoproteine cu densitate crescută, care protejează de arteroscleroză. Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifesta la nivelul arterelor periferice, ceea ce poate ameliora durerile de cap şi claudicaţia intermitentă. Usturoiul este util în unele pneumopatii, în tratamentul virozelor, bronşitelor, traheitelor, accelerând epitelizarea şi vindecarea rănilor.

Persoanele care consumă usturoi frecvent prezintă risc foarte scăzut de cancer gastric, de piele sau de colon. Usturoiul este foarte eficace în caz de tenie şi ca leac împotriva căderii părului, iar fumătorii înrăiţi care consumă zilnic usturoi sunt mai puţin expuşi la cancer pulmonar, tot alicina fiind cea care înlătură efectele negative.

Roxana Mera