1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:37
No menu items!

Beneficii de la stat pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție specială

spot_img

Tinerii care primesc o protecție specială ar putea avea anumite beneficii din partea statului, după ce părăsesc acest sistem.

În acest sens, două propuneri legislative care vizează sprijinirea tinerilor care urmează să părăsească sistemul de protecție specială au fost depuse în Parlament de deputatul independent Gabriela Podașcă.

Proiectele legislative au ca obiect modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată și a Legii nr. 1/2011 a educației naționale, prin care tinerii postinstituționalizați vor beneficia de o serie de măsuri integrate. „Este un pachet care își propune să îmbunătățească cadrul legislativ actual prin identificarea unor soluții concrete care să faciliteze tranziția acestor tineri de la îngrijirea instituțională la integrarea în societate. Avem nevoie de politici publice serioase aplicate acestei categorii care să ofere suportul necesar în găsirea unui loc de muncă, la plata chiriei sau pentru continuarea studiilor în sistemul universitar”, a declarat Gabriela Podașcă.

Astfel, modificarea legislativă a Legii nr. 1/2011 a educației naționale propune specificarea clară în textul legii a obligativității instituțiilor de învățământ superior de a acorda, în afara cifrei de școlarizare aprobate, minimum zece locuri bugetate garantate pentru studii gratuite absolvenților cu diplomă de bacalaureat proveniți din sistemul de protecție specială.

A doua propunere care vizează modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată prevede creșterea perioadei în care li se acordă tinerilor indemnizația de părăsire a sistemului de protecție specială de la o lună la trei luni, tocmai cu scopul facilitării unei tranziții cât mai ușoare către viața independentă.

În plus, inițiativa legislativă vizează și introducerea unui articol nou privind asumarea unui rol mai activ al administrației publice locale în suportul pe care îl poate oferi acestor tineri, prin identificarea unor soluții de locuire, inclusiv sprijin financiar pentru plata chiriei, consiliere și suport pentru găsirea și menținerea unui loc de muncă, consiliere în vederea incluziunii sociale. „Pachetul de măsuri vine în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Consiliului Tinerilor Instituționalizați și a dezbaterii organizate ulterior împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție, cu susținerea UNICEF în România privind găsirea de soluții pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție specială. Nu putem uita că în România 55.000 de copii trăiesc în sistemul de protecție specială, din care aproximativ o treime în centre de plasament, iar anual ies aproximativ 9.300, începând viața adultă independentă. Dacă nu le vom oferi cât mai curând un set de măsuri care să îi susțină, acești tineri vor reprezenta în continuare un grup vulnerabil și vor fi expuși riscului de excluziune socială”, a mai spus Gabriela Podașcă.

Valeriu Motoc