Poliţia a arestat 71 de persoane, inclusiv un britanic şi un tunisian, după violenţele izbucnite vineri seară la o nouă manifestaţie la Belgrad împotriva modului în care guvernul sârb a gestionat pandemia, a anunţat sâmbătă poliţia, citată de France Presse și preluată de Agepres.
„Printre cei arestaţi se numără mulţi cetăţeni străini, din Bosnia, Muntenegru, dar şi din Marea Britanie, Tunisia”, a declarat şeful poliţiei Vladimir Rebic, într-o conferinţă de presă, în timp ce fotografii ale paşapoartelor britanic şi tunisian a doi bărbaţi erau arătate pe un ecran.
Potrivit presei locale, tabloidelor apropiate puterii, britanicul are 24 de ani, în timp ce tunisianul este în vârstă de 54 de ani.
„Acestea sunt documentele cu care au intrat în Serbia. Serbia i-a primit în speranţa că vor veni şi se vor distra la noi, dar au venit să distrugă şi să atace poliţia” a declarat Rebic, care intenţionează să examineze influenţa „acestor factori externi asupra violenţei manifestaţiilor”.
Poliția a aruncat gaze lacrimogene în manifestanții care au încercat să ia cu asalt parlamentul Serbiei vineri, a patra noapte de proteste împotriva guvernării din ce în ce mai autoritare a președintelui din Balcani.
Demonstranții – care au contestat interdicția adunărilor publice pe fondul unui vârf al infecțiilor cu coronavirus – au aruncat cu sticle și pietre spre poliția care păzea clădirea parlamentului din centrul Belgradului și au eliminat gardurile metalice din fața lor. Fumul se ridica deasupra scării de intrare.
Poliția și-a folosit mai întâi scuturile pentru a împinge înapoi protestatarii și a-i împiedica să intre în clădire. Însă, după atacuri repetate, au tras gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea, apoi au sfârșit în desfășurarea unor bătălii cu manifestanți.
Mai multe persoane au fost arestate, iar mulți reporteri au fost răniți, în principal în atacurile manifestanților.
Unii lideri ai opoziției au spus că violența este opera demonstranților naționaliști de extremă dreapta controlată de guvern – cu scopul de a discredita protestele pașnice care au început ca răspuns la eforturile președintelui Aleksandar Vucic de a reimpune restricțiile de blocare a răspândirii virusului. Dar, ei s-au transformat într-o expresie a frustrării mai largi îmotriva restricțiilor.
Vucic a negat faptul că „huliganii”, care au fost văzuți să bată protestatarii pașnici la începutul acestei săptămâni, sunt sub controlul său, susținând că au fost aduși de opoziție. Vineri seara, el a declarat pentru televiziunea pro-guvernamentală că toți cei care au atacat polițiștii „curajoși” vor fi arestați.
„Măștile au căzut”, a spus Vucic, descriind protestatarii ca un amestec de magnați și bătăuși „care vor să preia puterea”.