5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024 - 6:15
No menu items!

BBC semnalează anomalia finanţării Bisericii Ortodoxe Române de către stat

spot_img


Ceea ce presa din România a semnalat ani de-a rândul, atrage atenţia şi mass media internaţională: finanţarea de către stat, cu scop politic, a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), cu fonduri uriaşe. Postul britanic BBC a difuzat un reportaj realizat în ţara noastră despre puterea de influenţă a BOR.

Reportajul BBC arată încă de la început că BOR profită de încrederea românilor, care în proporţie de 90% sunt ortodocşi, fapt ce determină o creştere a puterii a Bisericii.

În ceea ce priveşte finanţarea acestei instituţii cu bani de la bugetul de stat, BBC arată că fondurile primite sunt „investite” în construirea şi renovarea a mii de biserici, printre care şi Catedrala Mântuirii Neamului.

În reportaj, clasa politică este reprezentată de deputatul Remus Cernea, care le-a declarat ziariştilor englezi că „este greşit faptul că statul plăteşte din fonduri publice construirea Catedralei şi în multe cazuri politicienii dau mulţi bani din fonduri publice pentru biserici pentru ca preoţii să-i sprijine în campaniile electorale”.

În replică, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, a subliniat faptul că, dacă s-ar renunţa la finanţarea bisericilor din fonduri publice, atunci ar trebui retrocedate proprietăţile Bisericii.  „În perioada comunismului, statul a confiscat aproape toate proprietăţile bisericilor. Nu cred ca biserica s-ar supăra dacă statul nu ar mai finanţa cultele, dar asta înseamnă că ar trebui să le dăm înapoi toate acele proprietăţi confiscate”, susţine Opaschi pentru postul britanic.

Reprezentanţii Patriarhiei au refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor BBC.

BOR: Retorică patetică şi alarmistă”

În replică la reportajul BBC, Patriarhia Română a emis un comunicat de presă prin care încearcă se demonteze argumentaţia jurnaliştilor britanici.
„Toate informaţiile inexacte, prezentate în documentarul BBC, sunt preluate din aceiaşi sursă tendenţioasă (ASUR), aşa cum a procedat în luna august 2011 postul de televiziune Deutsche Welle, care a realizat un reportaj similar a cărui falsă argumentaţie a fost demontată atunci de Patriarhia Română. De exemplu, în urmă cu doi ani, în reportajul Deutsche Welle se folosea aceeaşi retorică patetică şi alarmistă în ceea ce priveşte construirea Catedralei Mântuirii Neamului prin aprecierea costurilor realizării infrastructurii acesteia, faza roşu-gri, la peste 600 milioane de euro. În realitate, costurile estimate de specialişti sunt de 100 milioane de euro, iar, după realizarea infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale (finalizată în aprilie 2013), acestea au scăzut cu 20%”, se mai precizează în comunicatul BOR.
Ștefan Tănăsescu