2.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 3:20
No menu items!

BBC: „Decizia de a declasifica notele din CSAT a schimbat totul”

spot_img

Decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale din România din cauza unor încălcări repetate ale legislației și a informațiilor cu privire la ingerința unor actori statali în procesul electoral face înconjurul presei internaționale. Britanicii de la postul public BBC arată că acest rezultat nu s-ar fi produs fără declasificare documentelor din CSAT. 

„Cu 48 de ore înainte ca românii să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale, întregul proces a fost anulat din cauza unei decizii fără precedent a Curții Constituționale.

Decizia instanței de a anula primul tur a venit după ce un candidat independent de extremă dreapta, Călin Georgescu, a ieșit aproape de nicăieri și a condus primul tur în urmă cu două săptămâni, pe fondul acuzațiilor de interferență rusească.

Georgescu a condamnat decizia ca fiind o lovitură de stat, iar România ar putea fi nevoită să aștepte luni de zile pentru a vota din nou”, scriu jurnaliștii britanici

De ce este importantă această decizie

„România este un membru-cheie al NATO pe flancul său estic și are o graniță lungă cu Ucraina.

Nu este primul stat est-european care se luptă cu războiul hibrid al Rusiei, iar Curtea Constituțională a decis că dezvăluirile serviciilor de informații cu privire la amestecul Rusiei sunt suficient de grave pentru a suspenda votul prezidențial.

Votul prezidențial recent din Moldova a avut loc pe fondul unor presupuse interferențe rusești și fraude electorale, iar dincolo de Marea Neagră, în Georgia, opoziția pro-occidentală susține că alegerile contestate acolo au fost afectate de amestecul Kremlinului”, continuă BBC. 

De ce a fost anulat votul?

„Sondajele de opinie erau aproape la egalitate înainte de scrutinul de duminică. Aproape 19 milioane de români erau eligibili pentru a alege între Călin Georgescu și primarul liberal și fost jurnalist TV Elena Lasconi.

Ultimele sondaje o dădeau chiar pe Lasconi în avantaj în turul doi.

Dar apoi, miercuri, președintele demisionar al României, Klaus Iohannis, a declasificat documente de informații ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării care sugerează că aproape 800 de conturi Tiktok create de un „stat străin” în 2016 au fost activate brusc luna trecută la capacitate maximă, susținându-l pe Georgescu”, continuă materialul BBC. 

„Alte 25.000 de conturi TikTok deveniseră active cu doar două săptămâni înainte de primul tur.

Serviciile române de informații externe au declarat că Rusia a fost „statul inamic” implicat și s-a angajat în atacuri hibride, inclusiv zeci de mii de atacuri cibernetice și alte sabotaje.

Serviciile de informații interne au pus creșterea bruscă a popularității lui Georgescu pe seama unei campanii de social media „extrem de organizată” și „de gherilă””, care a implicat mesaje identice și influenceri din social media.

TikTok-urile care îl promovau pe Georgescu nu erau marcate ca fiind conținut electoral, încălcând astfel legile din România, se spune în raport, în timp ce un cont a plătit 381 000 de dolari (300 000 de lire sterline) în decurs de o lună utilizatorilor care au promovat candidatura lui Georgescu, în timp ce acesta a declarat că nu a plătit nimic pentru campania sa”, scriu britanicii. 

O răsturnare completă de situație

„Această decizie de a declasifica documentele serviciilor de informații a schimbat totul.

Judecătorii de la Curtea Constituțională s-au reunit vineri pentru a examina un număr mare de cereri de anulare a primului tur.

A fost o răsturnare completă de situație față de o decizie luată cu patru zile înainte, care a aprobat votul inițial din 24 noiembrie după renumărarea completă a 9,4 milioane de voturi”, conchid jurnaliștii străini.

Elena Cristea