6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:23
No menu items!

Başcanul Găgăuziei: Traian Băsescu pledează pentru „lichidarea” Republicii Moldova

spot_img

mihail formuzal gagauzia

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a apărat vineri dreptul unităţii autonome la referendum, subliniind că susţine statalitatea Republicii Moldova, spre deosebire de preşedintele Traian Băsescu care, în opinia sa, merită se fie declarat persona non grata, potrivit site-ului oficial al UTA Găgăuzia, citat de Mediafax.

„Acţionăm într-un cadru constituţional, nu încălcăm nimic. Avem dreptul să organizăm un referendum consultativ pe teritoriul Găgăuziei”, a afirmat Formuzal.

Başcanul a subliniat că „acţiunile noastre sunt în conformitate cu Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, care prevede că regiunea are dreptul la autodeterminare, în cazul în care Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea”.

„Pledăm pentru păstrarea statalităţii Republicii Moldova”, a declarat Formuzal, în cadrul unei şedinţe cu primarii din regiune, care are o populaţie de aproximativ 155.000 de persoane, dintre care peste 80% sunt găgăuzi (populaţie orotodoxă, de origine turcă).

Formuzal a comentat, de asemenea, decizia Procuraturii Generale a Republicii Moldova de a deschide, la 9 ianuarie, un dosar penal vizând reprezentanţii locali care continuă să facă pregătiri pentru consultarea populară. El a menţionat că în Republica Moldova cauzele penale sunt intentate împotriva celor care susţin „statalitatea” ei, şi nu împotriva persoanelor care pledează pentru desfiinţarea acestui stat.

„De ce nu a fost intentat niciun dosar penal celor care au pledat şi pledează pentru lichidarea statului moldovenesc? De ce până acum autorităţile de la Chişinău nu l-au declarat pe (preşedintele Traian) Băsescu persona non grata pentru declaraţiile sale? Din contră, cei care pledează pentru păstrarea Republicii Moldova sunt urmăriţi penal în această ţară”, s-a indignat başcanul UTA Gagauzia, unde obiectele de studiu în şcoli Limba şi literatura română şi Istoria Românilor au fost în redenumite Limba şi literatura moldovenească şi Istoria Moldovei.

Administraţia din Găgăuzia a intensificat pregătirile pentru referendumul din 2 februarie, decis în noiembrie anul trecut, unde alegătorii sunt chemaţi să opteze între aderarea R. Moldova la UE sau apropierea de Uniunea Vamală, dar şi o eventuală independenţă, iniţiativă criticată dur de Chişinău.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Bruxelles, după o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că a atenţionat, în discuţia cu acesta, „asupra riscurilor Găgăuzia şi Transnistria”.

C.C.