4.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 7:49
No menu items!

Băutură din mușchi de mare: Elixirul răcoritor din Caraibe, plin de nutrienți

spot_img

Localnicii și vizitatorii apelează deopotrivă la o băutură răcoritoare consacrată care oferă atât hidratare, cât și beneficii pentru sănătate: punch-ul cu mușchi de mare. Această băutură bogată în nutrienți, plină de tradiție, a fost un produs de bază în regiune timp de secole, rădăcinile sale provenind de la indigenii Caraibe și Arawaks.

Mușchiul de mare, cunoscut pentru aroma sa subtilă, oceanică, este ingredientul principal din acest elixir răcoritor. Este un tip de algă roșie, în principal Gracilaria și Eucheuma, care prosperă în apele calde din Caraibe. Deși există sute de specii de alge comestibile în regiune, acestea două sunt cele mai frecvent recoltate pentru alimentație. Procesul de preparare a punch-ului din mușchi de mare presupune înmuierea mușchiului de mare uscat, fierberea acestuia pentru a elibera agentul său natural de îngroșare și apoi răcirea pentru a forma un gel, conform BBC

Foto Punch din mușchi de mare, BBC
Foto Punch din mușchi de mare, BBC

Ravi Sankar, proprietarul Karibbean Flavours, o companie care produce produse fabricate în Caraibe, își amintește cu plăcere cum savura punch-ul din mușchi de mare în tinerețe. „Am crescut consumându-l din adolescență. În fiecare sâmbătă mergeam la un anumit magazin și cumpăram o roti și o ceașcă de mușchi de mare”, își amintește el. Astăzi, compania sa vinde lunar o cantitate impresionantă de două tone de mușchi de mare, o dovadă a popularității durabile a acestei băuturi tradiționale.

Foto Punch din mușchi de mare, BBC
Foto Punch din mușchi de mare, BBC
Foto Punch din mușchi de mare, BBC
Foto Punch din mușchi de mare, BBC

Mușchiul de mare a fost mult timp celebrat în „medicina de tufiș” din Caraibe pentru beneficiile sale pentru sănătate, care includ ajutarea digestiei, susținerea sănătății tiroidei datorită conținutului său ridicat de iod și chiar acționează ca un afrodisiac. Versatilitatea algei marine este evidentă în multitudinea de moduri în care este folosită în insule – de la punch-ul tradițional până la noile variante care încorporează ingrediente precum agrișe, ghimbir și turmeric. Este, de asemenea, un adaos popular la deserturi, înghețată și chiar săpunuri.

Rețeta punch-ului cu mușchi de mare este simplă, însă combinația exactă de condimente și îndulcitori este adesea un secret bine păzit, fiecare persoană adăugându-și propria variantă. Băutura se prepară de obicei prin amestecarea gelului de mușchi de mare cu lapte, îndulcitori și condimente precum nucșoară și scorțișoară, rezultând o băutură bogată și reconfortantă care este adesea comparată cu lichiorul de ouă. „Nucșoara și mușchiul de mare merg mână în mână. Condimentează-l”, spune un entuziast, care își întreține proprii copaci de nucșoară tocmai în acest scop.

Rețeta de punch cu mușchi de mare
– Ingrediente:
– 85 g mușchi de mare uscat
– 4 căni de apă
– 1 cană de lapte
– ½ cană miere sau zahăr, după gust
– ½ linguriță extract de vanilie
– ¼ linguriță nucșoară măcinată
– ¼ linguriță scorțișoară măcinată
– ½ cană gheață

Spălați bine mușchiul de mare uscat.
Fierbeți mușchiul de mare în apă aproximativ 10 minute, apoi lăsați-l să se răcească, formând un gel.
Amestecați 4 linguri de gel de mușchi de mare cu lapte, îndulcitor, extract de vanilie, condimente și gheață până la omogenizare.
Pe măsură ce punch-ul cu muşchi de mare continuă să captiveze noi audienţe, istoria sa bogată şi beneficiile pentru sănătate rămân în centrul atractivului său, oferind lumii un gust din tradiţia culinară vibrantă a Caraibelor.

 

Amalia-Alessandra