De origine arabă, pe bază de griș și însiropat cu apă de flori, Basbousa este un desert delicat și deloc pretențios. Acesta se întâlnește și în Turcia și Grecia sub denumirea de ravani, revani, scăldată în sirop cu aromă de lămâie sau portocală
- 350 gr griș din grâu dur (semolina),
- 200 gr zahar,
- migdale,
- 1 plic praf de copt,
- coajă de lămâie,
- 250 gr iaurt,
- 125 gr unt.
Pentru sirop:
- 200 ml apă,
- 150 gr zahăr,
- zeama de la 1 lămăie,
- 1 lingură apă de trandafiri.
Mod de preparare:
Grișul se amestecă cu zaharul si praf de copt.
Untul se topește și se amestecă cu coaja de lămâie și iaurtul.
Dupa ce capătă consistența unei creme, se toarnă peste amestecul de griș și se omogenizează cu ajutorul unei spatule.
Pentru decojire, migdalele se trec pentru 2-3 minute prin apă în fierbere, apoi prin jet de apă rece. Curățați de pieliță cât migdalele mai sunt călduțe. Se strânge fiecare migdală între degetul mare și arătător, în partea mai ascuțită a acesteia. Migdala se va elibera foarte ușor din coaja lărgită.
Compoziția de basbousa se toarnă într-o tavă tapetată cu unt și se brăzdează cu un cuțit, ca si cum s-ar tăia în cubulețe. Se decorează fiecare pătrat cu câte o migdală.
Se introduce tava în cuptorul încălzit la 160 grade, pentru 45-50 minute. Se verifică cu o scobitoare.
Siropul se face astfel: apă cu zahărul și zeama de lămâie se dau în fierbere pentru 2-3 minute, iar când se ia de pe foc, se adaugă și apa de trandafir.
Se lasă la rece și se însiropează prăjitura, când aceasta este la temperatura camerei.