4 C
București
joi, 19 decembrie 2024 - 9:56
No menu items!

Barroso despre ieșirea din criza economică: ”Nimic nu va mai fi ca înainte”

spot_img

 Barroso despre ieșirea din criza economică: ”Nimic nu va mai fi ca înainte”

Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene a afirmat miercuri la Strasbourg, că Uniunea Europeană își revine din criza economică, însă schimbările structurale din această perioadă nu vor mai permite revenirea la un model economic valabil cu cinci ani în urmă.

”Calea unor reforme permanente și profunde este dificilă și de neevitat. Un lucru este clar – nimic nu va mai fi ca înainte. Unii oameni cred că, după aceasta, totul va reveni la stadiul de dinainte. Ei sunt în eroare. Această criză este diferită. Nu avem o criză ciclică, ci una structurală. Nu ne vom întoarce la normalitatea veche. Trebuie să ne croim o nouă normalitate”, a afirmat Barroso.

Președintele Comisiei a ținut discursul despre ”Starea Uniunii” în plenul Parlamentului European. Din punct de vedere economic, Barroso s-a referit la problemele structurale din Zona Euro, la progresele făcute de Spania, Portugalia, Grecia și Cipru și la nevoia de a institui uniunea bancară. Cele mai mari trei economii ale spațiului monetar unic sunt și cei mai importanți parteneri comerciali ai României – Germania, Italia și Franța.

Cele mai relevante declarații ale lui Barroso:

Exact în urmă cu cinci ani, Guvernul SUA a preluat Fannie Mae și Freddie Mac, a salvat AIG, iar Lehman Brothers a intrat în faliment. Aceste evenimente au declanșat o criză financiară globală, care s-a transformat într-o criză economică fără precedent. Apoi, a devenit o criză social cu consecințe dramatice pentru mulți din cetățenii noștri. Aceste evenimente au agravat problema datoriilor și încă pun sub presiune guvernele. De asemenea, au dus la o creștere alarmantă a șomajului, în special în rândul tinerilor, și afectează gospodăriile și companiile.

Îmi amintesc de o întâlnire de anul trecut cu economiștii-șefi ai multor bănci importante. Cei mai mulți se așteptau ca Grecia să părăsească Zona Euro. Toți se temeau de dezintegrarea Zonei Euro. Acum putem să dăm o replică acestor temeri – nimeni nu a renunțat sau a fost forțat să renunțe la euro. În acest an, UE s-a extins de la 27 la 28 de state. Anul viitor, Zona Euro se va extinde de la 17 la 18 state.

Faptele spun că eforturile noastre au început să convingă. Dobânzile la împrumuturi scad. Cele mai vulnerabile state plătesc mai puțin pentru a se împrumuta. Producția industrială crește. Încrederea în piețe se întoarce. Piețele financiare merg bine. Prognozele de afaceri sunt bune. Încrederea consumatorilor crește acut. (…) Să nu supraestimăm, dar nici să nu subestimăm ce s-a făcut. Un trimestru bun nu înseamnă că am ieșit din turbulențele economice. Dar dovedește că suntem pe calea cea bună.

Creșterea economică este necesară pentru a remedia cea mai presantă problemă de astăzi – șomajul. Nivelul actual al șomajului este nesustenabil economic și politic, de neacceptat din punct de vedere social.

Astăzi vom adopta un document care va contribui la înființarea unei piețe comune de telecomunicații. Cetățenii știu că Europa le-a redus spectaculos convorbirile în roaming. Propunerea noastră va întări garanțiile, va scădea prețurile pentru consumatori și va oferi oportunități noi pentru companii. Știm că, în viitor, tranzacțiile vor fi în mediul digital, din ce în ce mai mult. Nu e un paradox că avem o singură piață internă pentru bunuri, și 28 de piețe naționale de telecomunicații? (…) Piața unică este un instrument-cheie pentru competitivitate și ocupare a forței de muncă.

 Vlad Bârleanu