3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:11
No menu items!

Barosso, cu ochii pe Victor Ponta

spot_img

Preşedintele CE i-a transmis premierului  Ponta că planul Guvernului de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor UE prezintă doar soluţii pe termen scurt şi nu rezolvă deficienţele structurale pe termen lung şi a condiţionat reluarea plăţilor de rezolvarea problemelor legate inclusiv de fraude.


Avertismentul a fost transmis printr-o scrisoare redactată de către comisarul european pentru politici regionale, Joahannes Hahn, şi transmisă săptămâna trecută premierului Victor Ponta, în numele preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso. Scrisoarea reprezintă un răspuns la planul Guvernului român de a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene, document pe care premierul Ponta i l-a înmânat oficialului CE în vizita efectuată în urmă cu o lună la Bruxelles, şi a constituit baza discuţiilor avute de cei doi, miercuri, la Bucureşti pe această temă.
În scrisoare, în care Hahn precizează de la început că Barroso l-a rugat să răspundă în numele său legat de acest plan, se arată că Guvernul propune trei măsuri care rămâne să fie discutate în interiorul Comisiei, dar care sunt insuficiente pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene pe termen lung. Potrivit Mediafax, scrisoarea transmisă premierului arată că deşi implementarea acestor idei poate ajuta la creşterea gradului de absorbţie pe termen scurt, ele rămân totuşi nişte măsuri punctuale care nu rezolvă deficienţele structurale ce trebuie corectate urgent pentru a putea îmbunătăţi absorbţia pe termen lung

Comisia Europeană aminteşte că au fost adoptate deja măsuri excepţionale, precum creşterea gradului de cofinanţare la anumite programe, dar că şi acestea au avut un impact limitat asupra gradului de absorbţie în lipsa rezolvării deficienţelor structurale.”În cei doi ani de când preşedintele Barroso a scris Guvernului României cu privire la necesitatea de a fi luate măsuri concrete şi de corectare substanţială a problemelor pentru a se putea creşte gradul de absorbţie a fondurilor s-a observat că progresul a fost lent. România trebuie să facă în continuare eforturi considerabile şi extraordinare pentru a atinge obiectivul cheie de întărire a capacităţii pentru implementarea programelor. În acest scop, sunt transmise încurajări către premier să revitalizeze reforma administraţiei în privinţa fondurilor UE, pentru a se asigura predictibilitatea şi legalitatea cheltuielilor, astfel încât fondurile să ajute România, iar cetăţenii români să poată beneficia de pe urma calităţii de membru al UE”.

În acelaşi timp, Comisia Europeană aminteşte că plăţile UE către România sunt sistate la acest moment pentru mai multe programe inclusiv din cauza fraudelor şi condiţionează reluarea acestora de rezolvarea problemelor existente. „După cum ştiţi, în acest moment niciun fel de plăţi nu sunt posibile pentru mai multe programe, deoarece problemele legate de achiziţiile publice şi fraude împiedică reluarea acestora. Este nevoie de măsuri importante pentru a rezolva aceste probleme. Plăţile vor putea fi reluate doar după ce au fost întrunite condiţiile necesare”, se mai precizează în scrisoarea transmisă premierului.