2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:52
No menu items!

Baronii locali pot decide șefia PNL. Cum încercă liderii de filiale să spargă monopolul lui Antonescu

spot_img

Antonescu TariceanuListă sau vot uninominal? Democraţie sau autocraţie? Decizii bazate pe câţi mai mulţi liberali sau apanajul unei conduceri unipersonale? Sunt întrebările la care fostul preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu, îşi invită colegii de partid să găsească răspuns la viitorul Congres prin schimbarea modalităţii de alegere a conducerii partidului.

Pe fondul războiului dintre Antonescu şi tandemul Chiliman-Tăriceanu se conturează însă o variantă de compromis susţinută de liderii de filiale şi seniorii PNL: combinarea votului pe liste cu uninominalul pentru alegerea vicepreşedinţilor PNL, o soluţie care ar oferi baronilor locali liberali mai multă influenţă dar şi libertatea de mişcare în relaţia cu liderii de la Bucureşti.

Partizan al conceptului de „împărţire a puterii”, Tăriceanu a avertizat, astăzi, asupra menţinerii sistemului de vot pe lista care însoţeşte moţiunea politică a candidaţilor la preşedinţia PNL. Viitorul preşedinte are dreptul să-şi aleagă în totalitate echipa de conducere, o procedură care aminteşte de vremurile fostului regim comunist, susţine Tăriceanu.

„Sunt extrem de îngrijorat de o serie de discuţii şi decizii interne în PNL, prima este cea în legătură cu modificarea Statutului la viitorul Congres al PNL. Pledez cu multă ardoare pentru modificarea Statutului în sensul realizării alegerilor interne pentru conducerea PNL pe baza unui sistem de vot uninominal, şi nu pe sistem de listă, aşa cum se pare că se conturează destul de puternic una dintre idei”, a afirmat Tăriceanu.

El a apreciat că, dacă se va merge pe un sistem de listă, „atunci va începe să domnească în PNL teama de represalii şi de răzbunări”.

„Spun acest lucru pentru că, dacă vom merge pe un sistem de listă, atunci va începe să domnească în PNL teama de represalii şi de răzbunări şi, în loc să avem un partid în care să existe discuţii libere, ne vom trezi într-un partid care îşi autoîngrădeşte libertatea de gândire, liberattea de expresie, libertatea de iniţiativă”, a susţinut Tăriceanu, deja ameninţat cu excluderea din partid de către liderul senatorilor liberali, Dan Radu Ruşanu, un apropiat şi susţinător al actualui preşedinte Crin Antonescu.

Pe marginea acestui conflict se aglomerează însă liderii de filiale. Potrivit unor surse liberale, baronii locali încearcă să profite de acest război intern pentru a şubrezi influenţa puterii centrale şi a o întări pe a lor proprie. Conform surselor citate, mai mulţi lideri locali, printre care ilfoveanul Marian Petrache şi braşoveanul Aristotel Căncescu au purtat deja discuţii cu Vlad Moisescu, liderul detronat al filialei PNL de sector 1. Acesta din urmă se află deja de zile bune într-un adevărat turneu electoral pentru a strânge voturi şi susţinerea liderilor de filiale pentru tandemul Chiliman-Tăriceanu la viitorul Congres.

Conform surselor citate, liderii de filiale contactaţi i-au promis sprijin lui Moisescu, dar din alte raţiuni decât cele ale dizidenţilor de la Bucureşti. Ei vor să îmbine uninominalul dorit de Tăriceanu cu votul pe liste susţinut de Antonescu pentru a impune, în comisia de statut a PNL, o variantă de lucru care le favorizează propria lor poziţie. Altfel, doar jumătate din vicepreşedinţii PNL ar urma să fie aleşi în tandem cu învingătorul pentru şefia partidului, în timp ce, cealaltă jumătate ar urma să fie supusă votului uninominal al delegaţilor la viitorul Congres, fără să mai depindă de simpatia sau antipatia lui Crin Antonescu şi a apropiaţilor acestora.

În paralel, baronii locali intenţionează să propună reducerea componenţei Biroului Politic Central de la 33 de membri câţi sunt în prezent, la doar 19 reprezentanţi. Considerat adevăratul „Executiv” al PNL, BPC este forul prin care se controlează activitatea filialelor, care pot fi puse sub coordonarea unui vicepreşedinte naţional, ce poate restructura şi desfiinţa conducerea organizaţiei dacă ar considera necesară această măsură. Micşorarea numărului de vicepreşedinţi ar însemna, în primul rând, o micşorarea a controlului centrului asupra teritoriului şi o mai mare libertate de mişcare a baronilor locali. Simultan, accederea unor lideri de filiale în viitorul BPC, altfel decât de pe lista lui Antonescu, ar putea echilibra raportul de forţe la nivelul conducerii centrale, între partizanii actualului lider PNL şi adversarii săi, susţinuţi de baronii locali.

Propunerile filialelor vor curge către comisia de statut a PNL până la mijlocul lunii februarie. Delegaţia Permanentă a PNL va avea însă ultimul cuvânt pe raportul comisiei şi pe propunerile de modificare, dar în acest for baronii locali pot conta pe primarii marilor municipii şi pe parlamentarii propriilor filiale pentru ca strategia lor să devină realitate.

Valeriu Motoc