-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:27
No menu items!

Barometru bancar: Legea insolvenței descurajează creditarea. Ce așteptări au bancherii

spot_img

dosare-justitie

Cadrul legislativ al insolvenței și modul de aplicare descurajează creditarea, consideră peste 85% din băncile respondente în cadrul ”Barometrului bancar ARB & EY”. Cu toate acestea, opt din zece instituții de credit se așteaptă la o intensificare a activității de creditare în următoarea perioadă.

”Recentele modificări ale Codului insolvenței aduc îmbunătățiri cadrului legislativ, dar considerăm că mai sunt lucruri de făcut în ceea ce privește aplicarea legii, pentru a convinge băncile că lucrurile s-au schimbat și, în consecință, pot să-și relaxeze politicile de creditare. Menținerea disciplinei financiare este condiția de bază pentru păstrarea stabilității sistemului bancar”, a subliniat Radu Grațian Ghețea, președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor (ARB).

Ghețea se referă la întărirea acelor prevederi din Cod care se referă la executarea mai rapidă a datornicilor. La sfârșitul lunii februarie, șeful ARB arăta că, mai important decât modificările, ar trebui ca procedurile să se desfășoare într-o manieră care să nu mai permită întârzierea acestei proceduri.

”Executarea este practic o problemă mai de detaliu. Ne referim la toate fazele insolvenţei pornind de la aprobarea planului de reorganizare şi până la punerea lui în aplicare, iar dacă e cazul să se ajungă la faliment”, spunea Gheţea în luna februarie.

Potrivit acestuia, ARB a transmis la Parlament, de mai multe ori şi la Ministerul Justiţiei, propunerile privind modificările pe care bancherii le au în vedere. “Le susţinem în continuare şi bineînţeles ne dorim ca ele să intre în vigoare cât se poate de repede. N-o să dau detalii. Vă spun însă că se referă la procedură, la problemele procedurale”, mai explica oficialul ARB la acea vreme.

În ciuda așa-ziselor întârzieri produse de Codul Insolvenței, peste 80% din instituțiile de credit se așteaptă la o intensificare a activității de creditare în următoarea perioadă.

”Instituțiile de credit sunt interesate să susțină economia cu credite. Băncile se așteaptă la o creștere ușoară a cererii de credite în mai multe sectoare și segmente de clientelă și, în același timp, preconizează relaxarea parțială a politicilor de creditare în sectoare precum Industria, Tehnologia Informației, Agricultură, Telecomunicații, Sănătate și pe segmentul IMM-urilor”, a mai spus Ghețea.

Pe zona de retail, peste 65% din bănci se așteaptă la o creștere a cererii de credite de consum, iar o proporție mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. 70% din bănci anticipează creșterea cererii de credite pentru frime.

Cosmina Croitoru