După numeroase tentative eșuate ale autorităților și presei de a devoala identitatea celui mai valoros artist grafic al zilelor noastre, un proces intentat de doi colecționari de artă ar putea reuși să-l oblige pe Banksy să-și dezvăluie identitatea.
Identitatea artistului Banksy a fost mult timp subiect de speculații și investigații. Artistul (cel mai probabil britanic) a reușit însă, pe parcursul unei cariere de cel puțin 20 de ani, să-și păstreze anonimatul. Arta sa este una cu un impact social greu de egalat. Banksy creează artă de tip grafitti pe unele dintre cele mai apăsătoare teme sociale și economice din lume, precum inechitatea socială, foametea, războiul, abuzurile autorităților, rasismul și pedofilia.
Imaginile gândite de el sunt simple, dar pline de semnificații. Sunt ironice, cinice și obligă privitorul să privească într-o oglindă care nu-i mai permite să se ascundă.
Totodată, Banksy alege să-și plaseze lucrările fie în cele mai banale locuri, colțuri de stradă, ganguri, deasupra tomberoanelor de gunoi, fie în unele dintre cele mai fierbinți puncte militarizate din lume, precum Ucraina și Fâșia Gaza. Lucrările sale se bazează tocmai pe elementele din jurul lor pentru a-și transmite mesajele.
Însă Banksy ar putea fi forțat să își dezvăluie numele real dacă o dispută legată de o gravură a reginei Elisabeta a II-a, reprezentată ca un primat cu bijuterii, va ajunge în instanță.
Doi colecționari de artă au intentat o acțiune în justiție împotriva companiei artistului de graffiti, Pest Control, ca urmare a refuzului acesteia de a confirma autenticitatea lucrării cu titlul Monkey Queen. După trei ani în care au încercat să obțină un răspuns, Nicky Katz și Ray Howse și-au pierdut răbdarea și dau în judecată Pest Control pentru încălcarea contractului.
Aceștia invocă site-ul web al Pest Control, care afirmă că va elibera un certificat de autenticitate pentru „picturi, printuri, sculpturi și alte încercări de creativitate”. Certificatul este comparat cu „un ITP pentru lumea artei”: „[Aceasta] înseamnă că puteți cumpăra, vinde sau asigura o operă de artă știind că este legitimă și că nu va cădea.”
Adevărata identitate a lui Banksy a fost un mister binevenit în rândul presei și al publicului timp de decenii. Robert Del Naja de la Massive Attack, Jamie Hewlett de la Gorillaz și Neil Buchanan, fostul prezentator al emisiunii TV Art Attack, au fost cu toții suspectați că sunt, în timpul liber, Banksy.
În 2008, tabloidul britanic „Daily Mail” l-a „demascat” ca fiind Robin Gunningham, un fost elev de școală publică în vârstă de 34 de ani la acea vreme, deși artistul a negat acest lucru.
La rândul lor, autoritățile (în special Poliția Metropolitană din Londra) au încercat constant să-l identifice, pentru a-l putea amenda pentru vandalism. În ultimii 10 ani, lucrările sale de pe spațiul public au devenit adevărate locuri de pelerinaj pentru turiști, iar cei pe proprietățile cărora apar astfel de grafitti-uri nu doar că nu le mai acoperă cu trafaletul, ci găsesc metode inedite fie de a le conserva, fie de a încerca să le relocheze fără a le avaria.
Nimeni nu a reușit să facă o legătură absolută între Gunningham și Banksy. Acest lucru ar distruge mistica artistului, impactul lucrărilor sale și, eventual, prețul pe care îl obțin piesele.
Un interviu din 2003 cu un reporter BBC conține singurul caz cunoscut în care și-a dezvăluit prenumele. În înregistrare, care a apărut recent, Banksy este întrebat dacă numele său real este „Robert Banks”, la care răspunde: „Este Robbie”.
Katz și Howse spun că au încercat în zadar să obțină un verdict din partea Pest Control, fie că este vorba despre Monkey Queen sau nu, cu privire la faptul că Monkey Queen este una dintre gravurile autentice ale lui Banksy, dintr-o ediție limitată de 150 de exemplare.
Elena Cristea