3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:39
No menu items!

Banii primiți de multinaționale, în noiembrie, au răsturnat situația investițiilor străine directe

spot_img

economie investitii striane crestere

Investițiile străine directe (ISD) au crescut, în primele 11 luni ale anului trecut, cu 22,3%, în condițiile în care, în primele 10 luni din 2013, indicatorul scădea cu 8,2%. Răsturnarea de situație s-a datorat creșterii creditelor intragrup cu 46%, după cum arată datele Băncii Naționale a României (BNR).

”Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 2,38 miliarde de euro (în creştere cu 22,3% faţă de perioada ianuarie – noiembrie 2012), din care participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 1,34 miliarde de euro, iar creditele intragrup 1,04 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat de presă al BNR.

Potrivit analistului economic Ionel Blănculescu, indicatorul ISD este unul mai puțin elocvent, în condițiile în care el reprezintă doar un transfer de capital între companiile-mamă și filialele lor din România. Acest transfer fie înseamnă optimizare fiscală (transferul de profit în țara cu impozitare mai redusă), fie creditare propriu-zisă. Operațiunile decurg și în sens invers, respectiv mutarea profiturilor din România în state cu fiscalitate mai redusă, sau în statele companiilor-mamă.

”Aceste fluctuații sunt absolut normale în cadrul unui indicator pasiv cum este ISD. Deși ai investiții străine directe în scădere, situația economică poate fi extraordinară și invers. Importante sunt investițiile greenfield, nu acest indicator, care nu înseamnă altceva decât relațiile financiare dintre companiile-mamă – că sunt bănci, că sunt multinaționale – și filialele lor din România”, a declarat Blănculescu pentru Sursa Zilei.

Institutul Național de Statistică (INS) publică, la rându-i, un indicator privind nivelul investițiilor în economie. Astfel, potrivit celor mai recente date de la statistică, investițiile nete realizate în economia națională au scăzut, în trimestrul III din 2013 față de perioada similară din 2012, cu 10%. În primele nouă luni ale anului trecut, indicatorul a scăzut cu 5,5% față de perioada similară din 2012.

Potrivit datelor băncii centrale, deficitul de cont curent a scăzut la 1,32 miliarde de euro, de la 5,38 miliarde de euro în perioada ianuarie – noiembrie 2012, pe fondul reducerii deficitului balanței comerciale (cu 3,56 miliarde de euro), al majorării surplusului înregistrat de balanța serviciilor (cu 1,49 miliarde de euro) și de balanța transferurilor curente (cu 151 de milioane de euro).

Și datoria externă a României, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, a scăzut cu 7,6% față de 31 decembrie 2012, respectiv cu 1%.

Cosmina Croitoru