10.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 15:52
No menu items!

Banii nu au culoare politică. „Urmașul” lui Dan Șova, Alexandru Năstase, a preluat o firmă profitabilă de la Cristian Boureanu

spot_img

DPIIS_Nastase

Alexandru Năstase, „urmașul” lui Dan Șova la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine – transformat recent în Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor –  este fericitul proprietar al două firme, de unde a încasat, în 2012, dividente de aproape 150.000 de euro. Una dintre companiile extrem de profitabile a fost preluată de Năstase de la Cristian Boureanu (PDL), la sfârșitul anului 2008, înainte ca Boureanu să-și preia mandatul de deputat.

De altfel, afacerile derulate, în ultimii ani, cu instituții de stat conduse de lideri PDL arată că, pentru Alexandru Năstase – fost coleg al lui Victor Ponta în Corpul de control al Guvernului și fost consilier al acestuia – banii nu au culoare politică.

Dividende de sute de mii de lei și afaceri cu statul în guvernarea Boc

Potrivit ultimei declarații de interese publicată pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Alexandru Năstase este acţionar, împreună cu soția sa, Roxana Năstase, la firmele Ad-Hoc Advertising şi Knock Outdoor Media. Familia Năstase deține cinci depozite bancare în valoare de aproximativ 200.000 de euro și două conturi în valoare de 136.350 de lei. Roxana și Alexandru Năstase dețin la „saltea” încă un mizilic de 30.000 de euro.

De la societatea Knock Outdoor Media, Alexandru Năstase a încasat, în 2012, dividente de aproximativ 520.000 de lei (aproximativ 116.500 de euro), în timp ce de la Ad-Hoc Advertising a obținut dividende de aproximativ 117.000 lei (peste 26.000 de euro).

Familia Năstase a intrat în posesia celei mai profitabile dintre firmele sale – Knock Outdoor Media, în 2008, prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni de la Cristian Boureanu. Cesiunea acțiunilor a fost publicat în Monitorul Oficial din 10 noiembrie 2008, cu nici o lună înainte ca Boureanu să-și preia mandatul de deputat.

Dacă despre contractele Knock Outdoor Media nu există prea multe date publice , firma Ad-Hoc Advertising a derulat mai multe contracte cu statul atât în mandatul Guvernului Tăriceanu, cât și cel al Guvernului Boc. Astfel, la nivel central, Ad-Hoc Advertising a derulat contracte cu Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii, Agenţia de Strategii Guvernamentale şi cu Ministerul Afacerilor Externe, condus – la data derulării contractelor – de Teodor Baconschi. La nivel local, firma lui Năstase a avut o cooperare fructuoasă cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa, condus de Florin Popescu, membru PDL.

În 2007, Ad-Hoc Advertising a lucrat pentru Teodor Stolojan, candidat atunci pentru un loc în Parlamentul European.

Contract “penal” cu Bebe Ivanovici

Ad-Hoc Advertising SRL este însă o firmă foarte cunoscută încă din 1996, când a derulat contracte cu Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari, condus pe atunci de Bebe Ivanovici. În acel an, Ivanovici a avut un contract pentru tipărirea a câteva mii de certificate de revoluţionar fără licitaţie, iar câştigătorii au subcontractat către Ad-Hoc Advertising SRL. Trei ani mai târziu, în 1999, Bebe Ivanovici a fost trimis în judecată, sub acuzația de abuz în serviciu, după ce procurorii au stabilit că prețurile plătite de Secretariatul de Stata pentru Revoluționari în schimbul tipăririi certificatelor au fost mai mari decât s-ar fi putut plăti dacă ar fi fost organizată o licitație.

Nici un reprezentant al Ad-Hoc Advertising nu a fost pus sub acuzare în acest dosar.

CNADNR – subordonată lui Năstase, dar controlată de Șova

Întrebat când a trecut Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) în subordinea Ministerului Transporturilor, ministrul Dan Șova a precizat că aceasta este, tehnic, în administrarea  Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor.

Operațional, rămâne la Ministerul Transporturilor

Dan Șova
ministrul transporturilor

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, DPIIS îşi va schimba denumirea în Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor şi va fi condus de Alexandru Năstase, numit de premierul Victor Ponta.  În privința derulării unor contracte însă, departamentul condus de Alexandru Năstase va fi subordonat atât Ministerului Transporturilor, condus de Dan Șova, cât și Ministerului Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea.

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgentă, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Straine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor se subrogă, cu respectarea prevederilor contractuale, în toate drepturile și obligațiile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de autoritate publică, în Contractul de parteneriat public-privat pentru reconversia funcțională a amplasamentului „Centrul Dambovița” și de finalizare a construcțiilor existente, precum și în Actul adițional la Contractul de parteneriat public-privat pentru reconversia funcțională a amplasamentului „Centrul Dambovița” și de finalizare a construcțiilor existente, aprobat prin OUG nr. 95/2006 privind aprobarea Actului adițional la Contractul de parteneriat public-privat pentru reconversia funcțională a amplasamentului „Centrul Dambovița” și de finalizare a construcțiilor existente și mandatarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului pentru semnarea acestuia, aprobata prin Legea nr. 122/2007

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.11/2014

Ștefan Etveș