Banii și bunurile confiscate de la traficanții de droguri ar putea să fie direcționați pentru dotarea unităților specializate în combaterea acestei infracțiuni. Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege depus la Senat și care urmează să fie dezbătut în regim de urgență.
Pentru a asigura dotările și logistica necesară pentru funcționari, procurorii și ofițerii anti-drog, inițiativa legislativă propune ca în perioada 2025-2028 sumele rezultate din confiscarea bunurilor și a banilor confiscați să fie alocate în intergralitate în cote egale și exclusiv pentru dotările unităților specializate în prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Bunurile mobile ar urma se fie valorificate prin transmiterea gratuită către Inspectoratul General al Poliției Române sau Direcția de Investigare a Infracțiunile de Criminalitate Organizată și Terorism la cererea acestora pentru a fi utilizate în activități de prevenire și combatere a criminalității organizate.
De asemenea este vorba de bunurile mobile a căror valoare individuală depășește echivalentul în lei a sumei de 15.000 de euro și stocuri de bunuri sau produse a căror valoare cumulată depășește echivalentul în lei al sumei a 300.000 de euro.
În prezent bunurile confiscate de ofițeri și polițiști în acțiuni anti-drog și de criminalitate ridicată sunt gestionate de Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate și direcționate la bugetul de stat.
„Autoritățile abilitate în combaterea traficului și consumului ilicit din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, Ministerului Public şi Direcţiei Generale a Vămilor nu dispun de dotările necesare, chiar dacă, anual, prin acțiunile întreprinse de funcționari, ofițeri și procurori, bugetul de stat încasează venituri din valorificarea veniturilor confiscate ca urmare a săvârșirii infracțiunilor la regimul drogurilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Proiectul de lege a fost depus la Senat și este semnat de senatorul PNL Alexandru Nazare și ministrul de Interne Cătălin Predoiu și urmează să intre în dezbatere în regim de urgență.
Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.
Adina Bucur Silav