Polițiștii care contribuie la capturarea de mari cantități de droguri, arme sau la denunţarea unor fapte de corupţie ar putea primi bani în plus.
Ministerul Afacerilor Interne doreşte introducerea unor reglementări în lege prin care poliţiştii să poată primi bonificaţii.
„La iniţiativa ministrului Afacerilor Interne vom propune o reglementare privind acordarea de bonificaţii poliţiştilor în raport de criterii de performanţă pentru îndeplinirea unor activităţi care au condus la capturarea unor cantităţi semnificative de droguri, substanţe interzise, arme şi muniţii, indisponibilizarea unor sume mari de bani precum şi denunţarea unor fapte de corupţie”, a anunţat, miercuri, secretarul de stat în MAI, chestor general de poliţie Bogdan Despescu.
Astfel, polițiștii ar putea primi 5% din valoarea bunurilor confiscate, dar nu mai mult de 20 de salarii medii, și 3 salarii mediii pentru denunțarea faptelor de corupție.
Despescu a mai precizat că, în urma dezbaterilor la nivelul Ministerului, vor fi propuse măsuri de consolidare a cadrului legislativ pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului şi combaterea infracţionalităţii, în special privind traficul de droguri, traficul de persoane, arme, siguranţă rutieră şi migraţie ilegală.
Una dintre modificările avute în vedere prevede ca poliţia să poată dispune din oficiu urmărirea penală în anumite situaţii, pentru ca DIICOT să se degreveze de cauzele cu un caz de complexitate scăzut, poliţistul antidrog având un rol activ în investigarea acestor fapte.
570 de kilograme de droguri, capturate în acest an
În acest an fost capturate 570 de kilograme de droguri, iar cele mai multe dintre acestea nu provin din ţara noastră.
“Avem o prezentare pe 10 ani, o prezentare din care rezultă cantităţile de droguri de risc şi mare risc capturate în România. Aceste cantităţi sunt capturate de structurile Ministerului Afacerilor Interne. Anul acesta sunt 570 de kilograme de droguri capturate. Aceste activităţi sunt documentate strict sub coordonarea DIICOT, strict împreună cu celelalte structuri speciale şi vorbeam de Direcţia de Operaţiuni Speciale, care asigură cu peste 500 de colegi activităţile investigative şi de documentare. Dacă e să vorbim de numărul acţiunilor din acest an sunt acţiuni în număr de peste 50 pe domeniul drogurilor. Numai în ziua de ieri aţi văzut cele 37 de acţiuni operative, pe lângă cele 50, în care s-au executat peste 250 de percheziţii”, a declarat Bogdan Despescu.
El a mai afirmat că mare parte din drogurile capturate nu provin din ţara noastră.
“Drogurile capturate sunt în mare parte nu din ţara noastră. Este o chestiune reală. Avem comprimatele capturate de structurile MAI şi anul acesta avem un milion 500 de comprimate, cele mai multe capturate de Poliţia de Frontieră. (…) Avem aici situaţia statistică a masei verde capturată şi aici cea mai mare cantitate provine din România. Şi vedeţi în anul acesta, 1,7 tone de masă verde capturată de structurile MAI”, a mai precizat secretarul de stat.
Poliţişti cercetaţi pentru droguri
Despescu s-a referit şi la cazuri de poliţişti cercetaţi pentru consum sau trafic de droguri.
“În anul 2023 – trei cadre, în anul 2022 – patru cadre, în anul 2021 – doi colegi. Poliţişti testaţi pozitivi de colegii de la Circulaţie pentru consum de droguri: 2021 – şase, 2022 – patru, 2023 – cinci. Aceasta este situaţia raportată la 130.000 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne. Toate cazurile sunt constatate de colegii noştri, toleranţă zero pentru cei care încalcă regulile. Şi nu vorbim de aceste reguli grave, de aceste situaţii grave, vorbim şi de alte situaţii când au încălcat regulile şi nu abdicăm în a lua măsuri”, a mai transmis Bogdan Despescu.
Adina Silav