0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 4:14
No menu items!

Băncile occidentale au plătit anul trecut taxe de 800 mil. € către bugetul Rusiei. O bancă din Austria este pe primul loc

spot_img

Cele mai mari bănci occidentale care au rămas pe piața din Rusia au plătit Kremlinului taxe de peste 800 de milioane de euro anul trecut, ceea ce reprezintă o creștere de patru ori față de nivelurile de dinainte de război, în pofida promisiunilor de a-și reduce la minimum expunerea pe Rusia după războiul total declanșat împotriva Ucrainei.

Primele șapte bănci europene după activele din Rusia – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo și OTP – au raportat un profit total de peste 3 miliarde de euro în 2023, potrivit Financial TImes.

Aceste profituri au fost de trei ori mai mari decât în 2021 și au fost generate parțial de fondurile pe care băncile nu le pot retrage din țară.

Saltul de profitabilitate a făcut ca băncile europene să plătească aproximativ 800 de milioane de euro în impozite, față de 200 de milioane de euro în 2021.

Taxele plătite de băncile europene, echivalente cu aproximativ 0,4% din toate veniturile bugetare non-energetice ale Rusiei prevăzute pentru 2024, sunt un exemplu al modului în care companiile străine rămase în țară ajută Kremlinul să mențină stabilitatea financiară în ciuda sancțiunilor occidentale.

Într-o postare pe Twitter, Yaroslav Trofimov, corespondent al publicației Wall Street Journal, atrage atenția că aceste venituri au avut ca efect direct uciderea sau mutilarea a mii de ucrianeni.Există o doză mare de neseriozitate în cazul politicienilor europeni care vorbesc despre natura existențială a războiului din Ucraina și care sporesc cheltuielile pentru apărare, permițând în același timp companiilor occidentale să continue să opereze în Rusia și să finanțeze mașina de război rusă”, a spus Trofimov.

Creditorii străini au beneficiat nu doar de dobânzile mai mari, ci și de sancțiunile internaționale impuse băncilor rusești. Astfel de măsuri au restricționat accesul rivalilor cu capital rusesc la sistemul internațional de plăți interbancare Swift și au sporit atractivitatea băncilor occidentale pentru clienții din Rusia. Acest aspect a făcut ca băncile internaționale să devină o linie de salvare financiară între Moscova și Occident.

Mai mult de jumătate din cele 800 de milioane de euro plătite de băncile europene pentru plata taxelor au fost făcute de banca austriacă Raiffeisen Bank International (RBI), care are cea mai mare prezență în Rusia dintre creditorii străini.

Profitul RBI în Rusia a crescut de peste trei ori, ajungând la 1,8 miliarde de euro între 2021 și 2023, reprezentând jumătate din profitul total al grupului austriac, față de aproximativ o treime înainte de război.

Pe lângă contribuțiile fiscale obișnuite în 2023, Raiffeisen a plătit 47 de milioane de euro ca urmare a unei taxe excepționale pe care Kremlinul a impus-o unor companii anul trecut.

După invazia pe scară largă a președintelui Vladimir Putin în Ucraina în februarie 2022, RBI și-a exprimat în repetate rânduri planul de a-și reduce și de a-și cesiona operațiunile din Rusia. S-a confruntat cu critici persistente din partea Băncii Centrale Europene și a Departamentului Trezoreriei SUA pentru că nu a finalizat încă retragerea.

Deși RBI a făcut unele eforturi pentru a-și reduce expunerea la Rusia – cum ar fi o scădere de 56% a portofoliului de împrumuturi de la începutul anului 2022 – unele măsuri indică contrariul. Anunțurile de angajare recente ale RBI în Rusia sugerează planuri ambițioase pentru „extinderea multiplă a bazei de clienți activi”, a relatat FT.

Deutsche Bank, OTP / Ungaria și Commerzbank și-au redus semnificativ prezența în Rusia, care era deja mică în comparație cu RBI, au declarat reprezentanții acestora. Intesa este cea mai aproape de a ieși, dar nu și-a vândut încă activitatea din Rusia. UniCredit a refuzat să comenteze.

În pofida închiderii afacerilor sale corporate și de retail, Citigroup, al patrulea mare creditor din SUA, care a obținut un profit de 149 milioane de dolari și a plătit 53 milioane de dolari în Rusia în 2023, a devenit al patrulea cel mai mare contribuabil dintre băncile occidentale din Rusia, potrivit calculelor Școlii de Economie din Kiev, bazate pe datele Băncii Centrale a Rusiei.

Un alt gigant american, JPMorgan, a câștigat 35 de milioane de dolari și a plătit 6,8 milioane de dolari în impozite, potrivit instituției de cercetare. JPMorgan, cândva principalul contractor al băncilor rusești pentru deschiderea de conturi corespondente în dolari americani, încearcă să plece din 2022. Banca este acum blocată și se confruntă cu un proces de mai multe milioane de dolari din partea fostului său partener din Rusia, VTB.

Cifrele băncilor americane nu sunt incluse în totalul de 800 de milioane de euro, deoarece acestea nu raportează rezultate comparabile din Rusia în conturile de grup utilizate pentru calculele FT.

Astfel de factori au contribuit la creșterea de trei ori a veniturilor nete din taxe și comisioane ale RBI în Rusia, de la 420 de milioane de euro în 2021 la 1,2 miliarde de euro în 2023.

„Nu este doar în interesul RBI să rămână în Rusia. [Banca centrală rusă] va face tot ce poate pentru a nu-i lăsa să plece, deoarece există puține bănci nesancționate prin care Rusia poate primi și trimite plăți Swift”, a declarat un director din sistemul bancar rusesc citat de FT.

Cifrele adunate ale băncilor internaționale privind veniturile, profiturile și impozitele au scăzut din 2022, dar rămân mult mai mari decât rezultatele de dinainte de război.

Băncile au beneficiat, de asemenea, de creșteri ale ratelor dobânzilor, rata cheie a băncii centrale rusești fiind acum de 16%, de aproape două ori mai mare decât înainte de război.

Creșterile de rate au ajutat creditorii să obțină venituri uriașe din împrumuturile lor cu dobândă variabilă și să acumuleze venituri suplimentare din fondurile blocate în conturile de depozit rusești.

Băncile nu pot avea acces la banii câștigați în Rusia din cauza restricțiilor de reglementare impuse în 2022, care au interzis plata de dividende de către filialele rusești către întreprinderi din țări occidentale „neprietenoase”.

„Nu putem face nimic cu depozitele rusești în afară de a le păstra la banca centrală. Așa că, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, la fel au crescut și profiturile noastre”, a declarat un director executiv al unei bănci europene cu o filială în Rusia.

Aproximativ 20% din plățile de impozite către bugetul rusesc în 2023 efectuate de OTP au constat în taxe pe dividende, a precizat banca. O mare parte din fondurile sale rămân blocate în conturi de depozit în Rusia, a adăugat aceasta.

Numerarul blocat reprezintă un obstacol semnificativ în calea ieșirii din Rusia. De la începutul anului 2022, băncile au nevoie, de asemenea, de o autorizație personală din partea președintelui Vladimir Putin pentru vânzarea operațiunilor lor din Rusia.

Doar șapte bănci occidentale – din cele 45 incluse pe lista celor care au nevoie de aprobarea prezidențială pentru a ieși – au primit o astfel de autorizație, inclusiv Mercedes-Benz Bank și Intesa.

T. S.