1.7 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 7:39
No menu items!

„Bancherul lui Putin”, în război cu Rusia

spot_img

Un magnat cunoscut, în trecut, ca „Bancherul lui Putin” datorită influenţei sale la Kremlin, a depus plângere împotriva Rusiei, de la care pretinde peste zece miliarde de dolari, după ce afacerile sale s-au prăbuşit din cauza căderii în dizgraţia lui Putin.

Avocaţii lui Serghei Pugacev au publicat o notificare de creanţe împotriva Rusiei, care este susceptibilă să fie audiată la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată lui Pugaciov, care a solicitat anonimatul, informează Mediafax.

Guvernul rus caută să-l aresteze pe Pugacev, pe care îl acuză de deturnare de fonduri şi însuşire ilegală de active, acuzaţii pe care acesta le respinge.

Moscova luptă deja împotriva unei hotărâri a aceleiaşi Curţi, pronunţate în 2014, prin care este obligată să plătească 50 de miliarde de dolari pentru expropierea activelor Iukos, odinioară cel mai mare producător de petrol din Rusia, al lui Mihail Hodorkovski.

„Domnul Pugacev a aşteptat răbdător acest moment, pentru a depune această reclamaţie, a doua cea mai importantă după Iukos”, a declarat sub protecţia anonimatului, o persoană apropiată de Pugacev. „Vrea să se asigure că persoanele responsabile de preluarea ilegală a afacerilor sale, inclusiv cele de la Kremlin, sunt numite şi făcute de ruşine”, a adăugat această sursă.

De când a părăsit Rusia, în 2011, Pugacev, în vârstă de 52 de ani, a acuzat aliaţi ai preşedintelui rus că i-au îngenunchiat imperiul, estimat la o valoare de mai multe miliarde de dolari, după care i-au luat o parte dintre cele mai bune active.

Pugacev a creat Mejprombank (Banca Industrială Internaţională) în 1992, la doar un an după dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice. Aceasta a devenit una dintre cele mai mari bănci din Rusia, deţinând participaţii la şantierele navale „Nordic” şi „Baltic”, acesta din urmă fiind constructorul cuirasatelor ţarului şi spărgătoarelor de gheaţă nucleare sovietice, dar şi la un uriaş depozit de cărbune din Siberia.

În pofida faptului că l-a ajutat pe Putin să ajungă la conducerea Rusiei în 1999, în ultimele zile ale preşedinţiei lui Boris Elţîn, Pugacev a căzut în dizgraţia unora dintre cei mai puternici ai lui Putin după criza financiară din 2008.

Autorităţile ruse îl acuză pe Pugacev, care a reprezentat odinioară Republica Tuva din Sberia în Camera superioară a Parlamentului, că şi-a însuşit peste 700 de milioane de dolari dintr-un credit destinat ajutorării Mejprombank în perioada crizei.

La solicitarea Rusiei, Interpolul a emis un mandat de arestare pe numele lui Pugacev.

Emanuel Stan