6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:08
No menu items!

Bancherii păstrează ideea recursului la Înalta Curte pe clauzele abuzive, și nu la Curtea de Apel

spot_img

Bancherii păstrează ideea recursului la Înalta Curte pe clauzele abuzive, și nu la Curtea de Apel

Asociația Română a Băncilor (ARB) a transmis, joi, că păstrează ideea ca instanța de recurs în cazul proceselor privind clauzele abuzive să fie Înalta Curte de Casație și Justiție, și nu Curtea de Apel, așa cum stabilește Codul Civil. În acest sens, ARB arată că își rezervă dreptul de a continua lobby-ul pentru apărarea interesului băncilor.

Potrivit Asociației, comunitatea bancară va urmări cu atenție procesul înființării Tribunalului specializat și ”își exprimă disponibilitatea de a sprijini eforturile autorităților pentru buna organizare și funcționare a acestuia”.

”În condițiile în care comunitatea bancară va ajunge la concluzia că nu se creează cadrul protejării, în egală măsură, a intereselor clienților și instituțiilor de credit, ARB va continua să susțină și să promoveze propunerile inițiale ale sistemului bancar, astfel încât instanța de recurs să fie Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată într-un comunicat ARB, remis Sursa Zilei.

Guvernul a decis, miercuri, să nu mai amâne intrarea în vigoare, de la 1 octombrie 2013, a dispozițiilor legii privind clauzele abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv din contractele de credit. Acestea dau posibilitatea denunțării acestor clauze din toate contractele de împrumut dintre o bancă și clienții săi.

De asemenea, Guvernul a decis înființarea unor Tribunale specializate, în domeniile societăți, registrul comerțului, concurență neloială, insolvență și care ar putea primi și competența de soluționare a acestei categorii de cauze.

”Ministerul Justiției are în pregătire, în acest moment, specializarea a două, trei, maximum patru instanțe, care să judece aceste cauze speciale (…)probabil Curți de Apel: București, Cluj, Iași…Ideea este să nu mai încarci Curtea Supremă și să aduci orice om care are proces cu o bancă de la Botoșani sau de la Satu Mare la București. Dar, de asemenea, trebuie să ai niște instanțe specializate pentru că sunt niște cauze extrem de complexe, am fost și eu magistrat, nu orice judecător poate să judece un contract de zeci, sute de pagini făcute de case mari de avocatură. Deci n-am mai prorogat termenul, pentru că nu era corect să-l prorogăm. Până la urmă e dreptul la protecție a celor care accesează credite, însă vreau și de partea cealaltă să împiedicăm eventuale abuzuri”, a declarat joi premierul Victor Ponta.

În ciuda celor spuse de premier, Consiliul Superior al Magistraturii crede că sistemul judiciar este pregătit pentru soluționarea oricărei situații litigioase depuse pe rolul instanțelor judecătorești, inclusiv a celor ivite în derularea raporturilor juridice în legătură sistemul financiar-bancar.

Reacția CSM a venit la solicitarea presei, după ce ARB a făcut presiuni pe lângă banca centrală pentru amânarea prevederilor privind clauzele abuzive, invocând incompetența instanțelor.

Bancherii păstrează ideea recursului la Înalta Curte pe clauzele abuzive, și nu la Curtea de Apel

”Sistemul judiciar din România nu este încă pe deplin pregătit pentru o apreciere justă a clauzelor contractuale specifice, câtă vreme există încă o percepție deformată în ce privește modul de funcționare a sistemului financiar-bancar”, se arăta într-o scrisoare transmisă de șeful ARB, Radu Grațian Ghețea (foto), către BNR.

”În opinia noastră, susțineri de natura celei supuse analizei, care neagă capacitatea sistemului judiciar de a înțelege <<modul de funcționare a sistemului financiar-bancar>> denotă o abordare superficială care, în niciun caz, nu ar putea fi invocată cu pertinență pentru modificarea vreunui act normativ”, se arată în punctul de vedere formulat de Direcția Legislație, documentare și contencios din cadrul CSM.

Cosmina Croitoru