-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:01
No menu items!

Bancheri acuzați de fraude. Afaceriști din Top 300 cercetați UPDATE

spot_img

Procurorii DIICOT efectuează 48 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Satu Mare, Ilfov, Vâlcea. Acţiunea vizează destructurarea unui grup infracţional constituit din 58 de persoane specializate în înşelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri. Printre acestea se numără şi 7 directori ai unor unităţi bancare

Prejudiciul estimat este de 85 miloane euro.
Printre cei vizaţi sunt mai mulţi directori ai unor unităţi bancare din ţară. Aceştia ar fi ajutat mai multe persoane să obţină credite, chiar dacă nu îndeplineau condiţiile legale.

Printre numele vehiculate în presă că ar fi implicați în această rețea sunt Marius Locic si frații Creștin.

Volksbank are o expunere de 8 milioane de euro în cazul fraudei bancare de 85 milioane de euro rezultate în urma activitatăţii infracţionale a unei grupări ce cuprinde mai mulţi oameni de afaceri.

Creditele de 8 milioane de euro au fost acordate firmelor lui Marius Locic.

Potrivit DIICOT, gruparea, coordonată de “persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti”, a obţinut în mod ilegal credite de la două unităţi bancare, pentru 35 de societăţi controlate de membrii grupului infracţional. La sediul DIICOT vor fi audiate în acest caz 90 de persoane.

“În fapt, se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat”, se precizează într-un comunicat al DIICOT.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de şapte directori generali/ directori comerciali ai unităţilor bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de către şase funcţionari din cadrul unităţilor bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare și nu în ultimul rând de evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile la valori depăşind valoarea reală. Contractele de garanţie ipotecară erau încheiate și autentificate de patru femei având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile.